Presidendi poeg teenib Kirde kaitseringkonnas alates 2009. aasta juulist ja reservi läheb mai lõpus.

22.30 Peale selle, kui kõik meeskonnad jõudsid, said ka aspirandid telgi püsti. Varsti magama, kell 2-3 ahjuvalve ja patrull (kõik seersandid/reamehed puhkavad peale rännakut), siis 05.00 äratus ja järgmist kontrollpunkti mehitama. Hää päev!

19.40 Meeskondadel läks rajal oodatust paar tundi kauem - lumi aeglustas liikumist. Füüsiliselt on nad suht läbi, aga mot säilib. Oma rühma meeskondi motiveerisime mh sellega, et kui nad esikohti kinni panevad, koristavad nädal aega nende eest aspirandid.

18.12 Siiski ei jäetud mind Edward Lucase juurde. Aspirante pandi laagrit rajama. Pildil alustan peldiku kaevamist. Vaatamata sulale külmunud maa.
Kempsu kaevamas, maa on külmunud

16.14 Algul oli mul kahju, et neljapäevikuks ei saaks n-ö tavalist päeva kirjeldada. Kuid taipan, et ajateenistuses tegelikult polegi standardset päeva.

Ootame praegu laagris esimest meeskonda, kes hilineb. Õnneks on mul rakmetes The Economist kaasas.

15.55 Sai just rajatud kontrollpunkt 8 - takistusrada haavatuga kanderaamil. 4 meest kannab ühe kanderaamil. Punasest lindist peab üle, kollasest alt minema.

Õppused metsas

14.17 Sõidame juba pool tundi paarikilomeetrist teed. Paksus lumes mitmendat korda PEAAEGU kinni jäänud. Ühe maja juures pidime tee käsitsi lahti ajama - kohalik talunik tuli ja pakkus kommi. Siiski on Unimog ülihea läbivusega auto - tahaks Ärmale sellise metsatööde tegemiseks.

13.06 Kõik pataljoni meeskonnad kontrollpunktist läbi. Lõuna: kuivtoidu guljašš. 24 tunniks pakendis 3947 kalorit.

11.48 Meeleolu on hea, ainult varbad on külmad

8.42 Kuldnool: 14 kontrollpunkti, 40km, 2 päeva. Füüsiliselt mitte raske, aga paneb meeskonnatöö proovile. Oli vanasti “kuldmürsk”, aga õhutõrjesse tulid tänavu aasta ka Mistral õhutõrje raketid.

8.02 Kontrollpunkt 1: köis kahe puu vahel. Materjali kogumiseks ja põletamiseks 5 minutit. Üks meeskond tegi 1:25ga, järgmine ei saanud üldse hakkama.
Köiepõletamine. Foto: Luukas Ilves

5.30 Pimedas voodi tehtud, enda varustus pakitud, riides. Siis rühma varustus, kiire hommikusöök, 6.00 väljasõit.

4.51 Kümne minuti pärast äratus. Täna kell 5, mitte 6, sest Õhutõrjepataljonil rännakvõistlus Kuldnool. Kahjuks aspirandid ei osale, aga aitavad kontrollpunktides hindamist.