Voitkade intervjuu näitamine Aktuaalses Kaameras (AK) oli arulage, arvestades seda, et niikuinii on rahvas nende vabastamise poolt. Selline avalikkuse surve mõjutab õiglast kohtupidamist vendade üle.

AK samm on Voitkadele suurepärane võimalus end süüst puhtaks pesta, näidates end kahe õnnetu mehena. Samas lõigus ei andnud riigitelevisioon meile teada, mida vennad tegelikult korda saatnud on – ilus ühepoolsus! Vaid üks lause ütles lõpus, et neile on esitatud süüdistus. Lõigus olid proportsioonid täiesti paigast ära.

Riigitelevisioon tegi Voitkade intervjuu näitamisega kahetsusväärset tööd ja eiras sellega head ajakirjandustava. Mina küll ei mäleta, et enne kohtuprotsessi lõppemist oleks intervjuusid andnud topeltmõrvas süüdisatud Ameerika jalgpallitäht O.J. Simpson. Pruugib meedial veel natuke surkida, kui Voitkade üle peetav kohtupidamine muutub farsisks.

Kui Ameerika ühes osariigis on meedia mõne protsessi kajastamisest üleküllastatud, siis võidakse kohtupidamine õigluse ja erapooletuse huvides üle viia teise osariiki. Eesti väiksust arvestades võiks Voitkade üle kohut pidada näiteks Rootsis, kuid see on võimatu.

Avalikkuse surve on niivõrd tugev, et mõjutab kohtu tööd. Pidevalt kostuvad remargid, et Voitkad on 14-aastase metsaeluga oma karistuse juba saanud ja president peaks neile armu andma.

Avalikkus on selgelt välja öelnud oma seisukoha, et on nõus Voitkade süü kustutama.

Voitkade teema leierdamine ajakirjanduses on varjatud surveavaldus õigusemõistmisele. Kuidas kohus saab õiglast otsust langetada, kui on teada, et rahva seas on viiest neli vendade vabakslaskmise poolt?! Isegi AK viitas võimalusele, et nad võiksid armuandmispalve esitada.

Ameerikas advokaadid intervjuusid ei anna, kuid kohtuotsuse mõjutamiseks meediaga manipuleerida üritavad nad küll. Kui AK intervjuu oli Voitkade advokaatide väljamõeldis, siis on see geniaalne meediatrikk ja õiguskaitseorganitele totaalne ämber.

Võib-olla päästaks kohtupidamise salastatud protsessi toimumine ja istungite kinniseks kuulutamine. Kui kohtunik teab, et 80%-le ebapopulaarne otsus ei meeldi, on tal väga raske õiglaseks jääda.

Inimesed on kondi kätte saanud ja nüüd järavad seda. Press teeb oma tööd, kuid see mõjutab kohtupidamist ja teeb sellest tsirkuse. Ärgu siis imestatagu, kui Voitkad lahti lastakse.