Riigikogu kodukorra seaduse muutmise eesmärk on muuta riigikogu töö efektiivsemaks, viia miinimumini mõttetu venitamine. Ma ei pea õigeks väiteid selle kohta, et see parandus on kasulik ainult koalitsioonile.

See on kasulik kogu Eesti riigile ja demokraatia arengule. Praegune koalitsioon annab endale aru, et kunagi (loodetavasti küll mitte nii pea) võib koalitsioon muutuda. Poliitika selline ju ongi, et ükskord on peal Vestmann teinekord Piibeleht. Oluline on see, et Riigikogu säilitaks töövõime ja oleks võimeline langetama poliitilisi otsuseid, milleks Riigikogu ongi ju ellu kutsutud.

Riigikogu on masin, mis võib küll aeg-ajalt krigiseda, aga ta ei tohi seisma jääda. Poliitikat tuleb teha läbi dialoogi erinevate osapoolte vahel, mitte pikki öötunde Toompeal istudes, mittemidagi otsustades, pidevalt 10 minutilisis vaheaegu võttes (see võimalus jääb alles), maksumaksjate raha raisates.

Oleks ka tagasipöördumine Rooma rahvakoosoleku või Novgorodi veetše või Eesti kärajate juurde, kui poliitilise otsuse määraks eeskätt Riigikogu liikme füüsiline vastupidavus ja tervis s.t. võime hommikul kell 6 veel ärkvel olla ja siis ka mõtestatud otsuseid teha!

Eelnõus tehakse veel teisigi täpsustusi, mis aga DELFI lugejatele vaevalt huvi pakuvad (näiteks Riigikogu juhatuse otsuste jõustumine, komisjoni esimese istungi toimumise kord ning esimehe ja aseesimehe valimine, riigikogu töö ajagraafiku muutmine jne.).

Päris nagu kellavärk ei saa Riigikogu töö iialgi käima (tegemist on ikkagi 101st väga erinevast inimesest koosneva kooslusega!), aga paremini küll.

Lisaks kodukorrale peab riigikogu liikme tööd jääma korraldama üks veelgi tähtsam "ülevaataja" — saadiku vastutus oma valijate ees. Kui ikka saadik "asja ajamise" asemel Toompeal teiste tegemisi blokeerib, siis ega tal vist valijate toetusele enam suurt loota tasu...