Eesti Panga kokku kutsutud meene- ja mälestusmüntide ideekavandeid hindava nõuandva kogu ettepanekul emiteerib Eesti Pank selle aasta suvel Eesti helilooja, koorijuhi ja organisti Miina Härma loomingule pühendatud hõbedast meenemündi – 9. veebruaril möödus Miina Härma sünnist 150 aastat.

„Selle meenemündiga peab eesti rahvas meeles oma suurt heliloojat, koorijuhti ja muusikaõpetajat. Miina Härma oli samuti rahvusliku liikumise tegelane, kel oli oma panus niihästi meie 145 aasta pikkuses laulupeotraditsioonis kui ka rahvuslipu sünnis 130 aastat tagasi," selgitas nõuandva kogu liige Toomas Kiho.

Hõbedast meenemündi nominaalväärtus on 10 eurot. Kujunduse kohustuslikud elemendid on Eesti Vabariigi suur riigivapp, tekst „Eesti Vabariik" ja aastaarv 2014 mündi aversil ning nimiväärtus koos eurotähisega (10 €) reversil.

Konkursi nõuetekohaselt vormistatud kavandite esitamise lõpptähtaeg on 14. märts 2014 ja kujunduskonkursi võidutöö eest makstakse pärast müntide emiteerimist auhinnatasu 2000 eurot.

Eesti Panga juurde loodud meene- ja mälestusmüntide ideekavandeid hindav nõuandev kogu loodi möödunud aasta detsembris eesmärgiga analüüsida meene- ja mälestusmüntide ideekavandeid ning saada eksperthinnang eelseisvate aastate Eestile oluliste sündmuste, tähtpäevade ja isikute tähistamiseks, mille puhul kaaluda meene- või mälestusmündi väljaandmist.

Eesti Pank kogub ettepanekuid meene- ja mälestusmüntide väljaandmiseks panga posti ja e-posti aadressi ning Eesti Panga veebilehe liidese kaudu. Laekunud ettepanekud esitab Eesti Pank analüüsimiseks ja eksperthinnangu saamiseks nõuandvale kogule. Nõuandva kogu ettepanekute põhjal otsustab Eesti Panga juhatus meene- ja mälestusmüntide tootmise.

Ülevaate Eesti Panga emiteeritud meenemüntide kohta ja täpsema info konkursi kohta leiad Eesti Panga kodulehel.