Niipea, kui laskub õhtupimedus, läheb suuremates linnades ja asulates jõulurahust hoolimata lahti varjatud sõjategevus. Mullu jõustunud paugutongide müüki keelav seadus pole poisikeste lahingutegevust eriti seganud. Kuigi suuremad pürotehnikakauplused sõjamoona enam ei müü, on siiski mängukindralitel võimalik pirakategija mõnest käibe pärast muretsevast putkast kätte saada.

Seega ei lõpe II Maailmasõja jätkulahingud linnatänavatel enne, kui rahuvalvajatest politseinikud ja tarbijakaitsjad seaduse hoolsama täitmise nimel igat pürotehnikat müüvat letti kontrollima ei hakka. Paugutongide müümise eest ähvardab politsei 1000- kuni 10.000kroonise trahviga. Samas pole usutav, et mõni kaupmees on pidanud selle summa võrra oma arvet tühjendama, sest äri käib rahulikult edasi.

Oma töö on tegemata ka seaduse loojatel — kuigi tonge ei tohi müüa, on igasugused raketid üle 14aastastele igal ajal kättesaadavad. Ning rakett teeb lisaks pirakale ka ilusa õhulennu. Paar nädalat tagasi Snelli tiigi pargis talveilma nautides sattusin õnnetul kombel tulejoonele, kui kaks nagamanni raketihakatisi avaliku liuväljaku kõrval üle jää kõmmutasid. Minu kiljatuse peale (punane jutt nina eest läbi) karjuti naglalt, et minge mööda, me võime korraks pausi ka teha…

Peale selle on seaduse jõud ka ajaliselt piiratud, sest paugutajate jaemüügikeeld lõpeb 30. detsembril, seega on lapsukestel hea mitu päeva koolivaheajast aega rahumeelsete linnakodanike närve testida.

Kahjuks pole närvid ainukesed, mis kahju kannatavad. Nagu pärissõjas, on ka neil lahingutel tugev majanduslik kahjutegur. Paugutongi õhkimisel trepikojas kaasnevad võimsa heliefektiga tahmast rikutud seinad ja purunenud aknad. On ka tõsisemaid juhtumeid -kaks aastat tagasi Tallinnas aset leidnud Neste bensiinijaama plahvatuses süüdistab politsei samuti poisikeste paugutonge, mis ühest tankimisavast sisse poetati.

Ka see sõda toodab langenuid ja haavatuid, sest mitte alati ei suuda väikesed pommieksperdid oma sõrmi piisavalt ruttu tongi juurest eemale tõmmata. Harvad pole juhud, kui peos lõhkenud paugutaja rebis endaga paar sõrme kaasa.

Enamasti nendib politsei, et tongikindralite püüdmine on üsna tulutu ettevõtmine. Politseinikud on teada andnud, et loodavad tublide kaaskodanike initsiatiivikuse peale, et paugutamisest kohe teada antaks. Snelli tiigi lahingu juures irvitasid poisid minu ärritunud politseikutsumise peale end ribadeks. Ning eks proovi tuult väljal (korrusmajade vahel) püüda. Konstaabel saab kinni heal juhul kaks-kolm paugusõdurit rõdualustes jms. hämarates kohtades luuravast rügemendist.

Kui mõni polgu pojast paugutaja kätte saadakse, ootab teda niru mõnesajakroonine trahv avaliku korra rikkumise või pisihuligaansuse eest, mille tasuvad vanemad. Seega — tähelepanu jõmpsikate õuetegmistele, kui ei taha enne pühi kukrut paari sajalise võrra kergendada. Või veel hullem — toanurgas kipsis jäsemetega (või mõne sõrmeta?) võsukest vaadata.