Omal ajal loobusin Mandrivast, kuna see oli minu maitse jaoks liiga konservatiivne ega sisaldanud uusimat tarkvara ja nöökis neid, kes ei tahtnud raha maksta. Alati tuli kuu või paar kuud oodata, enne kui tasuta versioon tõmbamiseks välja pandi. See vähendas Mandriva populaarsust ja kasutajate arvu. Kui asi kriitiliseks läks, muudeti poliitikat. Mandriva 2007 sisaldab nüüd töölaudade uusimaid versioone: KDE 3.5.6 ja GNOME 2.18, tuum on siiski 2.6.17 (Ubuntus 2.6.20) ja OpenOffice.org 2.1 (Ubuntus 2.2).

Kõige tähelepanuväärsem erinevus teistest distrodest on aknahaldur Metisse, vt pilti, mis nõuab vähe ressursse (töötab ka minu 256MB mäluga testmasinas) ja võimaldab akendega kõikvõimalikke operatsioone teha. Sellele lisaks on ka 3D aknahaldurid Beryl ja Compiz (pöörlev kuup ja vonklevad aknad). Neid võimalusi saab proovida Mandriva One 2007 Spring GNOME või KDE LiveCD plaaditõmmistega, mis sisaldavad ka vajalikke binaardraivereid. Kahjuks pole neil plaatidel enam eesti keele tuge. Neil, kes inglise keelega leppida ei taha, tuleb seega kasutada Mandriva 2007 Spring Free DVD plaati, tasulist ($76) PowerPack DVD plaati või näha hiljem vaeva eesti keele pakkide installimisega. Free DVD-l ei ole binaardraivereid ja mitmeid kasulikke lisaprogramme (Flash plugin, Google Picasa, Google Earth jm). Ainult PowerPack DVD-l on ka kõikvõimalikud virtualiseerimisvahendid — Virtual Box, VMware Player, Qemu ja Xen. Neid tasub installida ja testida muidugi vaid juhul, kui arvutis on mälu vähemalt 1GB-2GB ja piisavalt ruumi kõvakettal. Korraliku arvuti korral võite harva vaja minevaid Windowsi programme jooksutada virtuaalmasinas.

Mandriva on alati silma paistnud sellega, et mingeid kodekeid pole vaja lisaks paigaldada. Kohe saab mängida DivX ja MP3-faile ning koopiakaitseta DVD-plaate. Riistvara tugi on hea, samuti ka arvuti konfigureerimise ja tarkvara haldamise vahendid. Tarkvara repositooriumide määramiseks pole enam vaja terminaliakent kasutada. DVD-plaadilt võib installida ühe või mitu meelepärast töölauda. Soovitan PowerPack’i installimisel valida ainult vajalikud paketid, muidu kulub installiks liiga palju aega. Eesti keelega probleeme ei teki ja eestindus on parem kui Ubuntul.

Kui Mandriva 2007 Spring teie riistvaral töötab, tasuks seda proovida. Kõige parem on seda teha LiveCD plaatide abil. Suure tõenäosusega tuntakse teie laiekraaniga süle- või lauaarvuti ekraani õige resolutsioon ära ja sellel töötavad nii Metisse kui 3D aknahaldurid. Ükski teine distro ei võimalda erinevate töölaudade ja aknahalduritega nii mugavalt tutvuda.