Sotsiaalminister Heiki Nestor ütles väga hästi, et pensionide tõstmiseks tuleb saavutada ühiskondlik kokkulepe, sest iga selleks kuluv kroon peab kuskilt tulema. Ametlik statistika ütleb, et ühe pensionäri kohta on Eesti Vabariigis 1,4 töötavat inimest.

Raha pensionite maksmiseks tuleb tööd tegevate inimeste brutopalgalt makstavast sotsiaalmaksust. Seega tuleks pensionite suurendamiseks tõsta sotsiaalmaksu. Enne, kui hakata sotsiaalmaksu tõstma, peaks küsima mida teha selleks, et kõik töötavad inimesed hakkaksid oma reaalse sissetuleku pealt makse maksma?

Mõnede arvamuste kohaselt jääb laekumata umbes pool üksikisiku tulu- ja sotsiaalmaksust. Isegi juhul, kui laekumata jääb vaid viiendik, on siin tegu tuntava reserviga! Ei maksa unustada, et see raha tuleb kohe ringlusesse tagasi, sest isegi kahekordse pensioni juures on see häbiväärselt väike raha ja kulub märkamatult igapäevavajadustele.

Paljud toetavad oma vanemaid ja teevad õigesti! Kuid enamus noori perekondi elavad ka ise peost suhu ja hoopis pensionäridest vanemad või vanavanemad toetavad järgmisi põlvkondi.

Minu veendumus on, et inimeste suhtumine peab muutuma nii oma oma vanematesse kui ka maksude maksmisse.

Piibel ütleb: “Austa oma isa ja ema!” See on esimene käsusõna, millel on tõotus: “Et su käsi hästi käiks ja sina kaua elaksid maa peal!” Teisisõnu sõltub meie endi heaolu nii majanduslikult kui tervise suhtes, sellest kuidas me suhtume oma vanematesse! Samuti õpetas Jeesus: “Andke keisrile, mis kuulub keisrile!” Jeesus õpetas, et riigikorda tuleb täita ja makse tuleb maksta.

Sotsiaalmaksust kõrvalehiilijad ei austa oma vanemaid, sest kui sa kedagi austad, siis sa ei lase tal vaesuses vireleda. Võib ju mõelda, et minu osa on nii väike, et see ei muuda ju midagi. Kui aga selliselt mõtlejaid on 500 000?

Maksudest kõrvalehiilija on tegelikult varas ehk kurjategija. Keegi ütles mulle selle teema kohta kunagi, et siis oleme ju kõik vargad! Seda enam on vaja muutust!

Põhilised argumendid, miks makse mitte maksta (st mitte varastada):
Firma läheks pankrotti kui me kõik ausalt maksaks.
Me ei suuda hindadega konkurentsis püsida — kulud lähevad liiga suureks.
Me optimeerime kulusid.
Kui praegu hakkaksime kohe makse maksa, ja palgad hüppeliselt tõusevad, saab maksuamet aru, et me siiani oleme maksudest kõrvale hiilinud.
Ma saaksin ju nii palju vähem palka — ma ei tule isegi sellegagi välja.
Miks ma peaksin riigile maksa, mis minu heaks midagi pole teinud!

Ma vastan: Firma, mis pole oma äriplaanis maksude maksmist ette näinud, peabki pankrotti minema.
Kulude kokkuhoidu saab efektiivsuse tõstmise, ühinemiste jne. kaudu.
Kui sa maksad palga pealt makse ei tähenda, et su palk väiksem on vaid osa sinu palgast läheb ühiskonnas kokkulepitud korras su enda vajaduste katteks ja sa austad ka oma vanemaid sellega.
Kui sulle ei meeldi see riik, kellele sa pead makse maksma, siis mine teise riiki elama!

Mul oli au töötada 4 aastat Svensky Kaubanduse AS-s, kes maksis maksud ausalt. Ma usun, et Jumal õnnistab selle firma omanikke ja annab neile head tervist, sest nad oma tegudega austavad oma vanemaid!