1. juulil jõustuvad täismahus Euroopa Liidu tolliseadustiku julgeolekualased muudatused, mis sätestavad julgeoleku ja turvalisuse kontrolli läbiviimise põhimõtted üle tollipiiri toimetatava kauba suhtes.

Nimetatud eesmärkide täitmiseks peavad liikmesriigid koos Euroopa Komisjoniga ehitama ning käivitama turvalised, integreeritud ja omavahel suhtlevad tolli infosüsteemid. Need elektroonilised süsteemid luuakse selleks, et suurendada kaupade liikumise turvalisust ja rahvusvahelise kaubanduse julgeolekut, muuta tollivormistus efektiivsemaks ning vähendada administratiivseid kulutusi. Süsteemide kasutusele võtmine sätestab uued kohustused ettevõtetele.

Et tagada ühiskonna kaitse asjakohaste riskipõhiste kontrollmeetmete kaudu, rakendatakse Euroopa Liidus impordi kontrollisüsteemi (ICSi), ekspordi kontrollisüsteemi (ECS II) ja transiidi andmevahetuse süsteemi (NCTSi).

Maksu- ja Tolliamet kutsub ettevõtteid osalema mai algul uute infosüsteemide pilootprojektis. Osalemiseks saab registreeruda Maksu- ja Tolliameti kodulehel http://www.emta.ee/?id=25521 kuni 17. aprillini. Kõigile piloodis osalevatele klientidele korraldatakse aprillikuu viimasel nädalal piirkondlikes maksu- ja tollikeskustes infosüsteemide kasutamise koolitus.

Uute süsteemide käivitumise eel korraldatakse mais ja juunis üle Eesti koolitusi kõigile huvitatud tolliklientidele. Infot koolituste toimumise ja eelregistreerimise kohta saab Maksu- ja Tolliameti kodulehelt www.emta.ee rubriigist „Toll/IT süsteemid". Samuti saab kodulehelt täiendavat teavet uute kontrollisüsteemide, nende juurutamise ning juhendmaterjalide kohta.