USA President hr George W. Bush

Suurbritannia Peaminister hr Tony Blair

Prantsuse Vabariigi President hr Jacques Chirac

Saksa Liitvabariigi Kantsler hr Gerhard Schröder

Poola Vabariigi President hr Aleksander Kwasniewski

Avalik kiri

Teie Ekstsellentsid!

Käesolevaga pöörduvad Teie ja rahvusvahelise üldsuse poole GULAGi eestlastest endised poliitvangid. Vene Föderatsioon on ennast ametlikult kuulutanud NSV Liidu õigusjärglaseks. Seejuures pole Vene Föderatsioon seniajani teinud lõpparvet oma eelkäija — NSV Liidu kuritegeliku minevikuga, pole tunnistanud viimase poolt toime pandud kuritegusid ega püüdnudki nende tagajärgi heastada.

Alljärgnevalt meenutame Teile mõningaid fakte Eesti ja teiste riikide lähiminevikust.

  • 17. septembril 1939 ründas NSV Liit Poolat, kes juba niigi pidas rasket heitlust talle kallale tunginud hitlerliku Saksamaaga.
  • Nõukogude repressiivorganid mõrvasid massiliselt nende kätte sattunud teiste riikide kodanikke, nende seas ka tuhandeid Poola sõjaväelasi ja tsiviilisikuid Katõnis jm.
  • 1944. aasta sügisel ei andnud Punaarmee lääneliitlaste lennuväele võimalust kasutada tema käes olevaid Poola lennuvälju, raskendades seega oluliselt ülestõusnud Varssavi varustamist. Sellega aitas NSV Liit otseselt kaasa Varssavi ülestõusu mahasurumisele ja Poola pealinna hävitamisele.
  • 1940. aastal NSV Liit, rikkudes rahvusvahelisi lepinguid, okupeeris ja annekteeris Eesti, Läti ja Leedu.
  • NSV Liit rakendas annekteeritud riikide elanikkonna vastu massilisi repressioone, mis olid vastuolus nii annekteeritud riikide kui ka NSV Liidu enda seadustega.
  • Vene Föderatsioon pole seniajani Eesti Vabariigile tagastanud Esimese maailmasõja ajal Eestist Venemaale viidud varasid, mille tagastamise nägi ette 2. veebruaril 1920 Tartus sõlmitud rahuleping. Umbes 5 protsenti Eesti Vabariigi seaduslikust territooriumist on alates 1944. aastast tänaseni Venemaa poolt okupeeritud.
  • NSV Liidu poolt 1939. aastal toime pandud agressiooni ja 1941.a. Jätkusõja tagajärjel kaotas Soome Vabariik umbes 10% oma territooriumist, kusjuures umbes 11% Soome elanikkonnast kaotas oma kodud ja oli sunnitud ümber asuma.
  • Teise maailmasõja ajal või pärast seda NSV Liit haaras oma valdusse osa teistegi naaberriikide, näiteks Jaapani ja Afganistani territooriumist.
  • Vene Föderatsioon jätkab seniajani Tšetšeenia Vabariigi vastu suunatud koloniaalsõda, teostades mujal juba varem alustatud genotsiidi ja keeldudes igasugustest läbirääkimistest Tšetšeenia demokraatlikult valitud juhtkonnaga.
  • Erinevalt Goebbelsist, kes Saksa okupantide vastu võitlevaid partisane ikkagi nimetas partisanideks, nimetab Vene Föderatsiooni praegune juhtkond kõiki oma kodumaa iseseisvuse eest võitlejaid terroristideks, seda isegi siis, kui viimased on korduvalt teinud ettepaneku konflikti lahendamiseks läbirääkimiste teel, nagu seda on teinud Tšetšeenia mitmed juhid.
  • Vene Föderatsioon nõudis Saksamaalt kompensatsiooni selle töö eest, mida Teise maailmasõja ajal sundkorras Saksamaale tööle viidud Vene kodanikud seal olid teinud, ja ka sai seda. Samal ajal keeldub Vene Föderatsioon seniajani kompensatsiooni maksmast selle töö eest, mida GULAGis tegid õigusvastaselt sinna viidud Eesti ja teiste Balti riikide kodanikud.
  • Vene propaganda levitab süstemaatiliselt valet, nagu toimuks Eestis ja Lätis natsismi õigustamine või rehabiliteerimine ja nn venekeelse elanikkonna diskrimineerimine. Samasugusel viisil süüdistas omal ajal ka Hitler Poolat ja teisi Euroopa riike sakslaste ahistamises, et õigustada oma vallutuspoliitikat.

Esitatud loetelu pole kaugeltki täielik. Kuid juba sellestki võib järeldada, et Vene Föderatsiooni praegune, põhiliselt endistest NLKP funktsionääridest ja KGB kaastöölistest koosnev juhtkond ei püüagi heastada oma riigi poolt varem toime pandud kuritegusid, püüab neid maha vaikida või õigustada ja sageli isegi jätkab neid.

Astudes sõnades välja koloniaalrahvaste vabaduspüüdluste toetuseks, püüab Venemaa praegune juhtkond samal ajal vägivalla abil maha suruda tema võimu all olevate rahvaste vabaduspüüdlusi. 14. detsembril 1964 võttis ÜRO Peaassamblee NSV Liidu tolleaegse juhi Nikita Hruštšovi ettepanekul vastu Deklaratsiooni kolooniatele ja sõltuvatele territooriumitele iseseisvuse andmise kohta. Tegelikkuses aga püüab Vene Föderatsioon, kes on ennast kuulutanud NSV Liidu õigusjärglaseks, igati takistada oma võimu all olevate rahvaste iseseisvumist.

Meenutame Teile, et Tšetšeenia liideti Vene koloniaalimpeeriumiga samasugusel viisil, nagu näiteks Prantsusmaa Teise maailmasõja ajal hitlerliku Saksamaaga. Tšetšeenia Vabariiki on seniajani vägivalla abil ja tšetšeeni rahva tahte vastaselt hoitud Vene Föderatsiooni koosseisus. Näilise legitiimsuse saavutamiseks viidi hiljuti läbi „valimised”, milles said osaleda ka kohalviibinud Vene sõjaväelased. Eestlased pole kunagi lugenud Prantsusmaad hitlerliku Suur-Saksamaa osaks ega loeks ka siis, kui Teise maailmasõja-aegse okupatsiooni tingimustes oleks kas Prantsusmaal või mõnes teises Euroopa riigis läbi viidud valimisfarss, milles oleks saanud osaleda ka kohalviibivad Saksa sõjaväelased. Ka siis, kui Saksa okupatsioon Prantsusmaal, Poolas, Balti riikides või mujal koos sellega kaasneva vägivallaga oleks kestnud sama kaua kui Vene ülemvõim Tšetšeenias, ei muudaks see ikkagi meie suhtumist vastavasse riiki ja rahvasse. Täpselt samasugusel viisil suhtume me sellesse, mis praegu toimub Tšetšeenias.

Püüdes anda oma tegevusele kas või näilist legitiimsust, levitab Vene propaganda pidevalt müüti, nagu oleks ülejäänud maailm Venemaale tänu võlgu selle eest, et NSV Liit mängis fašismi purustamisel otsustavat rolli. Seejuures vaikitakse täielikult maha asjaolu, et NSV Liit etendas olulist osa ka fašismi tekkimisel ja tugevnemisel. 28. septembril 1939, kui Suurbritannia ja Prantsusmaa juba olid Saksamaaga sõjaseisukorras, sõlmis NSV Liit Saksamaaga sõprus- ja piirilepingu. NSV Liit varustas Saksamaad vilja ja toorainetega kuni selle momendini, mil senine liitlane Saksamaa teda ennast ründas. Seega võib NSV Liitu täiesti põhjendatult võrrelda püromaaniga, kes aitab kustutada maja, mille ta ise oli põlema pannud. Kui püromaan seejuures ka ise tulehaavu saab, siis ei muuda see asjaolu teisi tema tänuvõlglasteks. Küll aga võib tema osavõttu tulekahju kustutamisest lugeda süüd pehmendavaks asjaoluks.

Püüdes rahvusvahelise avalikkuse tähelepanu kõrvale juhtida nii minevikus toimepandud kui ka praegustest kuritegudest, kavatseb Vene Föderatsiooni juhtkond 9. mail s.a. korraldada suurejoonelise propagandaürituse, kuhu on kutsutud paljude riikide juhid. Osavõttu mainitud propagandaüritusest võib õigustada ainult siis, kui sellest osa võttes esitatakse Vene Föderatsiooni juhtkonnale ühine nõue eespoolkirjeldatud kuritegude heastamiseks. Juhul, kui Venemaa juhtkond ei ilmuta selle ühise nõude rahuldamiseks valmisolekut või asjakohastest läbirääkimistest keeldub, oleks õige ja õiglane kõigil kutsututel 9. mail 2005 Moskvas kavandatavast propagandistlikust show´st mitte osa võtta.

Lõpuks meenutame Teile ka seda, et nii nagu Müncheni, Teherani ja Jalta sobingud aitasid kaasa Euroopa lõhestamisele ning Ida-Euroopas totalitaarrežiimide kehtestamisele, nii annaksid ka maailma riikide juhid oma osalemisega Moskvas 9. mail s.a. peetavatel pidustustel õigustuse NSV Liidu poolt ja Lääne vaikival nõusolekul lähiminevikus aset leidnud repressioonidele ja veel praegugi kestvale Moskva desinformatsioonikampaaniale.

Meie, eestlastest endised GULAGi vangid, ei unusta kunagi toetust, mida meile osutasid maailma paljude riikide juhid, organisatsioonid ja avalikkus veel 1980ndatel aastatel.

Teie kõigi mõistvale suhtumisele ja riigimehelikule toetusele ka edaspidi lootma jäädes ning vastuse eest ette tänades.