“Laulu- ja tantsupeo puudutus ajas” koondab 2013. aastal tehtud sotsioloogilisest uuringust “Minu laulu- ja tantsupidu” ajendatud olulisemaid tekste ja neist sündinud mõtteid. Viieks teemablokiks jagatud ideed võtavad kokku laulu- ja tantsupidude traditsiooni olemuse, tähenduse eestlaste jaoks ja tutvustavad võimalikke tulevikustsenaariume.

Kogumikus on peale uuringu esitluskonverentsil kõlanud ettekannete esindatud ka jutud inimestelt, kelle jaoks laulupidu on midagi erilist. “Loodetavasti on kogumik selle lugejale sõbralikuks kaaslaseks ja aitab peale isikliku kogemuse mõtestada laulu- ja tantsupidudel kogetut ka veidi laiemalt”, sõnas Laulu- ja tantsupeo SA nõukogu esimees Raul Talmar.

2013. aastal valminud uuringuga “Minu laulu- ja tantsupidu” tähistati kümne aasta möödumist laulu- ja tantsupeo traditsiooni kandmisest UNESCO vaimse kultuuripärasndi nimekirja. Uuringu aruande koostasid Marju Lauristin ja Peeter Vihalemm, üle-eestilise uuringu korraldas SaarPoll. Uuringu esitlus toimus 24.-25. oktoobril 2013 KUMU-s peetud konverentsil “Ühesmõtlemine olemise viisil: “Laulu- ja tantsupeo puudutus ajas.””

Uuring “Minu laulu- ja tantsupidu” on täielikul kujul lugemiseks siin