„Suurest hundist” unistades
Enam kui tuhatkonna täiskasvanu kõrval saatsid oma tööd konkursile ka paarsada last – rohkem kui kunagi varem. Korraldaja Jaan Riis usub, et kaugel pole aeg, mil keegi lastest võidab peaauhinna, keraamik Ülle Türni skulptuuri „Suur hunt”. Seekord võitsid noorimad neli väiksemat „Tantsivat hunti”, paljude laste tööd märkisid ära fotofirmad ja võistlust toetanud ettevõtted.

Parima loomafoto laste konkurentsis tegi Saaremaa ühisgümnaasiumi 7. klassi õpilane Karl Eik Rebane. „Tantsiva hundi” sai ta pildi „Lumine siga” eest. Selle pildistas Karl siis, kui perega viimati jõulukuuski otsimas käis. Lund oli ju palju, metssiga jäi hange nii kinni, et Karl jõudis ta kaamerasse püüda.

Komme looduses pilte teha kasvas Karlile külge paar aastat tagasi, kui ta hakkas käima Sõrve sääre linnujaamas. Tuttaval oli fotokas, Karl sai ka käe valgeks. Just linde pildistab ta nüüd kõige meelsamini. Kõigepealt tulid haigrud head välja, nüüd märgiti ära tema „Väänkael”.

Karl ütleb, et mõnikord teed pildi ja alles pärast uurid välja, keda sa õieti kohtasid. Väänkaela tundis ta juba metsas ära.

Leana Jete alustas nukkudest
„Looduse aasta foto 2010” noorim autor Leana Jete Korb elab Tallinna äärelinnas Veskimöldres. Ta ei käi veel kooliski, sügisel alles läheb. „Tantsivat hunti” Leana Jete ei saanud, küll aga märgiti ära tervelt neli tema tööd. 

Leana Jete ema meenutab, et esimesed pildid tegi tüdruk oma nukkudest. Need tulid nii asjalikud, et paar aastat tagasi kinkis vanaisa Leana Jetele uue fotoka. Algul oli tegemist, et ära tunda, kes kõik pargis või tiigi ääres elavad, harakas ja vares läksid tal siis segamini. Nüüd on ema veendunud, et kühmnokkluige tunneb tüdruk kindlasti ära, laululuike ja väikeluike võib veel üheks ja samaks linnuks pidada. 

Korbide peres on see probleem, et hiljuti sündis Grete Johanna, keda vanem õde tahaks toas kogu aeg „välguga” pildistada. Nii oleks parem, kui ta sagedamini õues loodust vaatleks.

Loodusefoto võistluse korraldaja Jaan Riis kinnitab, et Eesti kurikuulus kihistumine ei peaks takistama laste fotohuvi edendamist. Korraliku tehnika selleks, et ka konkurssidel osaleda, võib muretseda paari tuhande krooni eest. Kõik tunnustust väärinud autorid saavad fotofirmadelt auhinnaks uut tehnikat ja passi tasuta osalemiseks Palupõhja looduskooli laagris. 

Pildi jõud on suurem kui sõna oma, see on lugu mitte ainult pildistatavast, vaid ka pildistajast, tema panusest Eesti looduskultuuri, tõdeb keskkonnaminister Jaanus Tamkivi viimases loodusfoto aastaraamatus, kus ka Karl Eiki ja Leana Jete pildid sees on.

Artikli täisteksti loe Õpetajate Lehest.