Läinud neljapäeval toimus Eesti Vabariigis põhikooli eesti keele ja kirjanduse kirjalik eksam, mille materjalid sai kool turvakotis juba varakult kätte. Üle-eestiline üritus algas kell 10 ja lõppes kell 13.

Eelmistel aastatel oli plastikturvakotis lisaks eesti keele eksamimaterjalile ka veel eraldi ümbrikus hindamisjuhend, et õpetajad kohe peale eksamit töid parandama saaksid hakata. Seekord tahtis eksamikeskus hästi popp ning interaktiivne olla, mistõttu kästi hindamisjuhend eksami lõppedes eksamikeskuse veebilehelt välja õngitseda.

Seda kõik Eestimaa 582 põhikooli ka tegid. Juhtus see, mis juhtub siis, kui Hullude Päevade ajal odavaid televiisoreid müüma hakatakse. Trügimine peatas süsteemi ja hindamisjuhend jäi toppama.

Kell 14.11 saabus kooli elektroonilisse postkasti järgmine kiri: „Tere! Seoses tekkinud probleemidega hindamisjuhendite allalaadimisel eksamikeskuse veebilehelt, edastan Teile hindamisjuhendid pdf-formaadis. Vabandan tekkinud ebamugavuste pärast. Lugupidamisega, Andres Ääremaa, Riiklik Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskus.“

Mis võis tingida järjekordse popi interaktiivsuse praktiseerimise?

Kindlasti hoidis eksamikeskus ühe ümbriku pealt kokku ühe krooni, kõikide koolide pealt niisiis 582 krooni. Paberi väljatrükkimine (seitse lehekülge) läheb keskusele maksma sama palju kui koolile. Siin ju võitu nagu olla ei saa, üks maksumaksja puha. Keskus võttis asja ilmselt nii: ah, las nad maksavad, meil niigi raha vähe!

Meie kõikvõimas riigi- ja linnastruktuuride ametnikkond kipub ikka ja alati unustama üht: ka inimtunnil on oma hind ning seda tasustati isegi eelmises ühiskonnas, tarbimisühiskonnas ammugi. Kuigi Eesti Vabariigis on töötunni alampiir 27 krooni, oleks vist viisakas õpetajale ikkagi 100 krooni pingelise mõttetöö eest kätte anda.

4. juunil tegi emakeele kirjalikku eksamit 582 kooli, igas koolis oli vähemalt 3 eksamikomisjoni liiget, kes ka töid parandama pidid. See teeb kokku 1746 sajakroonist töötundi. Seega lasi eksamikeskus eile ühe tunniga ligi viiendik miljonit krooni ehk täpselt 174 600 krooni vastu taevast.

11. juulil toimub põhikooli matemaatika lõpueksam. Kas hindamisjuhend on juba koos matemaatikaeksami materjalidega turvakotis? Ja kus on garantii, et kahe nädala pärast algavate eksamitunnistuste väljatrükkimise käigus oma kaks kuni kolm miljonit korstnasse ei lähe?

Ah et miks ma alati interaktiivsuse vastane olen? Ma ei ole igasuguse interaktiivsuse vastane, kilpluse vastane olen aga küll.