Teiseks võeti Tallinnas sisse sellised positsioonid, kus aparatšikutele palka makstakse, aga tööd ega vastutust õieti pole ning linnavõimu n-ö seestpoolt kritiseerimine tagab meedia pideva tähelepanu. Hoople ja lalise, kõlab nende deviis linnajuhtimisel.

Kõigepealt jagati ju suuri lubadusi, kuidas muudetakse linnavalitsemises kõike - kõige tähtsam oli muidugi meediakorraldus. Nüüd on aga kuulda ainult seda, et suurem vend ei lase sotsidel midagi teha. Ja nii ongi nad asunud tähelepanu püüdma linna suurprojektidele kaigaste kodaraisse loopimisega. Kultuuripealinn ja linnahall on värsked näited.  

Üha raskem on vastata küsimusele, mida on saanud sotside koalitsiooni võtmisest Keskerakond. On õige, et kedagi teist polnud kohe pärast valimisi võtta, aga veelgi õigem on, et tegelikult polnud kedagi rohkem vajagi. Keskerakond sai vaatamata Toompeal tehtud inetutele trikkidele valimisseadusega (mille meisterdamisel osalesid ka sotsid) linnavolikokku ka üksinda valitsemiseks täiesti piisava enamuse.

Põhjusi sotside kaasamiseks oli kaks: nii laienevat linnavõimu kandepind ning koalitsioon sotsidega loob pinda koalitsiooniks riigi tasandil 2011. aastal.

Kas sotsid on märkimisväärselt laiendanud linnavõimu sotsiaalset kandepinda? Kuna meie valijaskonna sotsiaalne profiil on üsna sarnane, siis pole ka kandepinna laienemist olnud võimalik märgata.

Kas sotsid on toonud linnavalitsusse oluliselt uut oskusteavet? Jüri Pihli pole linnavalitsemisega seotud teemadel praktiliselt üldse pildis, millest järeldub, et ta tegeleb millegi muuga. Sotside juhtida antud Mustamäe linnaosas toimuvast pole samuti väljapoole midagi kuulda (linnaosavanema pildid linnaosalehes mujale ei jõua). Millest samuti jääb mulje, et sealgi lihtsalt istutakse soojadel kohtadel. Või intrigeeritakse.

Kas Keskerakonna võimalused sotsidega Toompeal koalitsioon moodustada on pärast koostöö algust Tallinnas kasvanud? Vaadates sotside sees toimuvat käärimist võib öelda, et seal on hoopis üha tugevamaks muutunud n-ö ansiplaste tiib. Nende meelest oleks sotsidel parem kus iganes mujal kui koalitsioonis Keskerakonnaga. Kas või täielikus opositsioonis, aga siiski iga kell valmis - kui Ansip peaks neid ükskord jälle kutsuma.

Nad küll mõistavad, et Ansipile pole sotse vaja seni, kuni IRLil pole oma peaministrikandidaati. Seni on ju IRL Reformile hea puudel. Valgetele sotsidele sobib ka teise järgu puudli roll Ansipi ootekojas.

Kui Keskerakonnaga koalitsiooni läbi surunud Pihl oma parteis liidrikoha oktoobris kaotab, on ka sotside koalitsioonil Keskerakonnaga kiire lõpp.
Valgete jõudude hulka püüdlevatel sotsidel tuleb siis valimistele vastu minna hoobeldes, kuidas sai järjepanu ära pandud nii Ansipile kui Savisaarele. Ning sinna juurde masohhistlikult lalisedes, kuidas võimul olles ei saadud midagi ära teha, sest alati olid asjaolud vastu.

Aga sellised need valgesotsid juba kord on ja Keskerakond peaks neist võimalikult kiiresti ilma mingi valehäbita eemalduma.