Hammaste värvus muutub elu jooksul sisemiste ja välimiste tegurite mõjul nagu näiteks söök ja jook, suitsetamine, traumad, ravimid, rauapreparaadid, hambakivi ja -kaaries jne. Ka vanuse kasvades muutuvad hambad tumedamaks, sest hambavaaba kiht kulub ja allolev tumedam hambaluu tuleb rohkem nähtavale. Lisaks muutub hammas vähem läbipaistvaks ja vähem valgust peegeldavaks.

Enne kooliiga tarvitatud antibiootikum — tetratsükliin või joogivee liigne fluoriid võivad põhjustada nii tugeva hambavärvi muutuse, et see traditsioonilisele valgendusele ei allu. Sellisel juhul saab abi laservalgendusest.

Millel põhineb laseriga valgendamine?

Esimest korda valgendati kliiniliselt hambaid 1877.a oblikhapet kasutades. Tänase päevani erinevates kontsentratsioonides ja kombinatsioonides kasutusel olevat vesinikperoksiidi hakati hammaste valgendamiseks kasutama juba 120 aastat tagasi (1884.a). Tänu moodsa lasertehnoloogia kaasamisele on tänapäeval võimalik naeratust valgemaks muuta kiiresti ja tõhusalt.

Laservalgendus on uus, tõhus ja kiireim meetod saada endale ohutult 1 tunniga kuni 9 tooni heledamad hambad. Laservalgendust teostatakse arsti kabinetis, pideva spetsialisti järelvalave all. Laseriga valgendamise korral aktiveeritakse spetsiaalne kromofoore sisaldav valgendusgeel kindla lainepikkusega laserkiire abil fotokeemiliselt. See on hambale ohutu, sest ära jääb hambanärvi termiline ärritamine. (Temperatuur hambas ei tõuse.)

Tänu sellele tunneb patsient end valgendusprotseduuri vältel mugavalt. Seda enam, et erinevalt teistest valgendusmeetoditest on valgendusgeel hammastega kontaktis ainult 24 kuni 32 minutit. Mõnikord muutuvad hambad valgendusmenetluse käigus või järel ajutiselt tundlikuks kuid laserbiostimulatsiooni abil on võimalik seda suhteliselt ebamugavat kõrvalnähtu oluliselt leevendada.

Hammaste valgendamise ohutus?

Valgendusprotseduuri tutvustades kerkib esimeste küsimuste seas üles selle toimingu ohutus. Kodus läbiviidud (internetist või tv-poest ostetud) tundmatute keemiliste ühenditega “katsetamine” võib lõppeda kurvalt. Kui protseduuri viib läbi selleks ettevalmistuse saanud inimene, on protsess kontrollitav ja ohutu. Viini Ülikooli professori Andreas Moritz’i äsja läbiviidud võrdlevas mikroskoopilises uuringus osutus just laservalgenduse protseduur kõige efektiivsemaks ja emailile/hammastele ohutumaks.

Hammaste valgendamist on võrreldud juuste värvimisega kuid tegemist on kahe väga erineva asjaga kuna juuste värvimisel tuleb oodata kuni juuksed “välja” kasvavad, aga hambad remineraliseeruvad (taastuvad) 48 tunni jooksul sülje abil. Hambaravikabinetis läbiviidava laservalgendusprotseduuri korral kontsentreeritud vesinikülihapend limaskesta ärritama ei pääse, sest igemed on kaitstud spetsiaalse tõkkega ja patsient viibib koolitatud spetsialisti kontrolli all. Valgendusprotseduuri kiirendamiseks kasutatakse suure võimsusega valgusallikat, mis aitab vesinikperoksiidil kiiremini hambakudedesse tungida, kuid temperatuur hambas ei tõuse.

Kui palju muutuvad hambad heledamaks?

Laservalgenduse abil on saavutatud suurepäraseid tulemusi enamikel patsientidel. Teie tulemus võib varieeruda sõltuvalt plekkidest teie hammastel, emaili paksusest, teie vanusest ja elukommetest. Küsige oma hambaarstilt nõu kui palju valgemad teie hambad võiksid olla.

Kui kaua püsib laservalgenduse tulemus?

Laservalgendustulemus võib kesta aastaid, eeldades, et jälgite häid hügieenitavasid ning tarvitate mõõdukalt parkaineid sisaldavaid toiduaineid ja jooke. Siiski, tegelikud tulemused võivad varieeruda individuaalselt sõltuvalt hamba struktuurist ja personaalsetest harjumustest.

Kas laservalgendamine sobib kõigile?

Üldiselt võivad kõik hammaste valgendust soovijad protseduuri teha, v.a. inimesed, kes on allergilised geeli komponentidele. Ei soovitata protseduuri rasedatele ja rinnaga toitvatele emadele ning alla 18 aastastele või kui on muid tervislikke põhjusi, mis võivad olla kahtluste aluseks, konsulteerige oma hambaarstiga.

Kui palju laservalgendus maksab?

Viru Hambakliinikus algavad hinnakirja järgsed hinnad laservalgendusele 500 kroonist ja ulatuvad 3800 kroonini. Kuni oktoobri lõpuni on nendelt hindadelt 10-15% hinnaalandus.

Kokkuvõtteks!

Kui Sa ei ole rahul oma hammaste tooniga ja soovid valgemat naeratust, siis on Sul kõige õigem konsulteerida hambaarstiga, et leida üheskoos parim lahendus. Ootame Sind Viru Hambakliinikus!