Läbi aastate on olnud palju juhtumeid, kus lapsed on uppunud kodutiiki või kodu lähedal olevasse veekogusse. Nii juhtus eelmisel aastal Häädemeeste vallas nelja-aastase poisiga. Lastele meeldib vee ääres mängida, kuid neid ei tohi hetkekski jätta järelevalveta. Kindlasti tuleb lapsega rääkida veega seotud ohtudest ja selgitada, miks ei tohi üksi veekogu äärde minna, kuidas ennast ohtu panemata veekogu ääres mängida, miks on ujumisoskus vajalik ning kuidas käituda, kui satutakse ohtlikku olukorda. Vastutus lapse elu ja tervise eest lasub lapsevanemal. Isegi kui vesi on madal, võib see halbade kokkulangevuste tõttu lapsele ohtlikuks muutuda. Soovitame lapsevanemal koos lapsega vees olla. Ei ole vaja lisada, et lapsevanemad peavad olema kained.

Vees ei tohi minna ülemeelikuks ja hulljulgeks, korraldada võistlusi, mänge või nalja pärast teeselda abivajajat. Enne vette hüppamist tuleb teada, milline on veekogu põhi ning arvestada võimalike veealuste ohtudega. Kindlasti peab lapsevanem teadma oma lapse ujumisoskust. Ujuda on soovitav piki kallast või kalda poole sellisel sügavusel, et jalad põhja ulatuvad. Kriitiliselt tuleb suhtuda täispuhutavatesse abivahenditesse. Täispuhutavad ujumisvahendid võivad vee peal petliku turvatunde tekitada. Väike laps võib ujumisrõngast välja libiseda, see võib ootamatult tühjaks minna või lapse tagurpidi keerata ja ta vee alla lõksu jätta.

Lapsi ei tohi lubada ilma täiskasvanuta paadiga, parvega või muu veesõidukiga sõitma. Eriti ohtlik on minna veekogule suure lainetusega. On olnud juhuseid, kus lapsed on parvel või täispuhutaval madratsil kaldast eemale kandunud ja eluohtlikku olukorda sattunud nagu Miki merehädas. Veekogule minnes tuleb veenduda, et päästevarustus on paadis olemas ning päästevestid nii lastel kui täiskasvanutel seljas. Hiiumaal Reigi lahes uppus selle aasta mais kaks meest. Nende päästevestid leiti ümber läinud paadi alt.

Uppumisohtu sattunud inimese päästmiseks on vaja head füüsilist ettevalmistust ja oskusi. Kui neid ei ole, on targem kutsuda kiiresti abi. Vastasel korral võib olla ühe uppunu asemel neid mitu.

Veel infot ja käitumisjuhiseid leiab siit ja siit!