E-toimik peaks oluliselt muutma praegust politsei tööd.

"Praegu sisestatakse näiteks menetlevates asutustes - politsei, prokuratuur ja kohtud - menetlusi puudutavat informatsiooni dubleerivalt. E-toimik peaks dubleeriva andmesisestuse kaotama ja tagama andmete korduvkasutuse," räägib justiitsministeeriumi infosüsteemide ja tööprotsesside talituse juhataja Karl Laas.

Kui politsei ja prokuratuur on toimikusse andmed pannud, pääsevad kohtud nendele samuti ligi. Kahtlusalused, süüalused ja nende kaitsjad saavad ülevaate käivast menetlusest ning esitada juurde digitaalseid dokumente ja taotlusi.

E-toimiku tarbeks on loodud isegi blogi - projekt.e-toimik.ee. Kuumade arutelude asemel võib sealt siiski leida vaid üsna arusaamatut statistikat.

Politseiamet otsib e-toimiku väljaarendamiseks seitset it-spetsialist.

E-toimiku blogist võib lugeda, et Kodanik logib end turvaliselt ID-kaardiga E-Toimikusse (sarnaselt x-tee päringute portaalile) ning näeb kohe, kas tema vastu on alustatud mõnda menetlust (kohtumenetlus, parkimistrahv jne). Kaovad kurioossed juhtumid, kus inimene saab parkimistrahvist või võlanõudest aastaid hiljem teada ning peab maksma kinni ka selle ajaga kuhjunud viivised.

Riigiametniku tööd lihtsustub, kuna E-Toimik on keskne andmebaas, mis koondab menetlusinfot. See tähendab, et kui andmed sisestatatkse E-Toimikuga liidestatud infosüsteemis, pääseb nende juurde teisest seotud infosüsteemist kohe pärast sisestamise lõpetamist.

E-Toimiku rakendudes kaob sama teabe mitmekordne sisestamine - kui kuriteo / inimese andmed on juba E-Toimikus, ei pea seda teine menetlev asutus infot enam uuesti sisestama. Kriminaalasi on koos isikutega kohe kättesaadav! Selle tulemusena muutuvad kurjategijad kergemini leitavaks ning moodustub ühtne kontaktide baas.