Internet annab lapsele imehead võimalused suhtluseks ja arenguks, kuid elu internetis võib olla täis ebameeldivaid ootamatusi ja lapsevanematel tuleb olla seetõttu valvas. Veebis surfamine, sotsiaalvõrgustikud, kiirsuhtlusprogrammid ning isegi e-post kätkevad pisematele kasutajatele palju ohtusid. Kasutajanimesid ja paroole varastavad libaveebilehed, täiskasvanutele mõeldud sisu otsingutulemustes, rämpspost, kahtlased lingid ja ettepanekud jututubades ja sotsiaalvõrkudes on vaid väike osa neist ohtudest.

Eelkõige tuleb lapsele õigeaegselt selgitada internetis surfamise elemetaarseid ohutusreegleid. Laps peab teadma, et:

  • internetis ei tohi avalikult levitada või võõrastele jagada oma kontaktinfot
  • internetis ei tohi klikata tundmatutelt saatjatelt saadud linkidele
  • internetis ei maksa tähelepanu pöörata tasuta kingituste või lihtsa teenistuse pakkumistele

Lapsevanemad peaksid teadma, et populaarsetel otsisüsteemidel ja e-postiteenustel on olemas spetsiaalsed kaitsefunktsioonid, mida saab iseseisvalt hõlpsasti seadistada. Enamasti on populaarsetes otsisüsteemides olemas funktsioon “Ohutu otsing”, mis pakub võimaluse otsitulemustest välja filtreerida kahtlase sisuga veebilehed. Selle funktsiooni aktiveerimisel filtreerivad otsingusüsteemid tulemustest peale veebilehtede ka pilte. E-postiteenustes saab seadistada spetsiaalsed filtrid, et blokeerida kõik etteantud parameetreid või sõnu sisaldavad kirjad.

“Otsisüsteemidesse ja e-postiteenustesse sisseehitatud lahenduste kasutamine ja “Ohutusalane instrueerimine” on vaid esimeseks tõsiseks sammuks lapse kaitsel interneti negatiivsete mõjude eest,” selgitab Kaspersky Labs'i veebisisu analüüsiva grupi juht Konstantin Ignatjev. “Praegu on paljude firmade Internet Security klassi toodetesse lisatud funktsionaalsus, mis hoiab väikese kasutaja eemal paljudest internetiohtudest.”

Nii pakub Vanemakontrolli moodul soovimatu veebisisu filtreerimis- ja “ohutu otsingu” funktsioone, võimaluse blokeerida lapse juurdepääs konkreetsetele veebilehtedele ja täiskasvanutele mõeldud gruppidele sotsiaalvõrkudes ning andmepüügi- ja pornolehtedele, kaitse rämpsposti eest jms. Kontrollige sellise mooduli olemasolu oma viirustõrjeprogrammis ja selle seadistusi.

Kõikide ohutusnõuete kooslus võimaldab mitmeid kordi suurendada lapse ohutust internetis, piirata ta juurdepääs soovimatule veebisisule ja vähendada arvuti nakatumisriski.