Olen meeldivalt üllatunud, et sellele probleemile üldse tähelepanu pööratakse, varem pole see jutuks tulnud.

Peab inimeste südametunnistusele koputama, sest metsloomad satuvad meie juurde 85% inimtegevuse tagajärjel. Jaht on üks asi, aga eriti hull on metsalangetamine. Kolmandaks satuvad loomad-linnud meie juurde inimtegevuse paratamatu tagajärjena — kokkupõrgetest autodega. Ega meie autojuhid ei vaevu küll mingite lindude pärast kiirust vähendama.

Praegu on meil siin üks ronk, üks tuuletallaja, kaks tuvi, üks kipsis jalaga kodukakk, eile toibus üks kakk iseseisvalt ja lendas metsa tagasi. Tema põrkas vastu Pärnu politseimaja. Seegi on kaudselt inimtegevuse tagajärg: nimelt on lindudel praegu rändeaeg ja see kakk sattus söögi leidmisel grupile varestele. See, et vareseid parkides nii palju on, on otsene inimtegevuse tulemus. Igatahes ei meeldinud kakk varestele ja need tegid talle kambaka. Kakule tundusid lähedal asuva politseimaja tumendatud aknaklaasid pääseteena ja nii ta sinna kihutaski. Politsei viis kaku Pärnu loodusmajja ja sealt sattus ta meile. Olgu öeldud, et Euroopas pannakse majades, millest on teada, et sealtkaudu läheb üle lindude rändetee, akendele paberist kulli kujutised, see hoiab neid akendesse lendamast. Meile tundub see kentsakas idee, aga mõelda tasuks. Loomi meil hetkel siin ei ole, ühe kitse lasime kuu aega tagasi lahti, eile käis ta meil küll üle nädala aja külas, sest ta on ikka veel harjunud siit süüa saama.

Kes finantseerib metsloomade taastuskodu? Eelmine aasta finantseeris ainult minu isiklik rahakott. Sel aastal olen natuke saanud Eesti Keskkonnafondi Valgamaa osafondilt ja Eesti Metsakorralduskeskuselt, ülejäänud on tulnud anonüümsetelt firmadelt. Vähe on seda muidugi.

Kas eestlane hoolib loomadest? Meie kõige suurem nö reklaamikampaania olid möödunud aastal emata jäänud karupojad, terve Eesti elas sellele karundusele kaasa. Siis esinesime ka üleskutsega karusid materiaalselt aidata. Kogu selle kampaania peale toetasid meid kolm inimest. Kolm inimest. Kodutute loomade varjupaik peaks olema igas linnas. Küsimusele, kas kodutuid loomi tappa või hoida, vastab igaüks vastavalt sellele, kui kõrgelt keegi elu hindab. Mina hindan kõrgelt.