Presidendiks pürgijate nimekirjast on kadunud nii endine Reformierakonna liige Jaak Jõerüüt kui ka Keskerakonna esimees Edgar Savisaar. Savisaar langes esialgu konkurentsist seetõttu, et Keskerakonna volikogu otsustast häältega 90-78 esitada oma presidendikandidaadi soosikuks Mailis Repsi.

Ma ei ole mitte kuskile kadunud.
Jaak Jõerüüt

Jaak Jõerüüti seostati Reformierakonna endise liikmena esialgu kui võimaliku Reformierakonna soosikut. Seejärel kutsus Vabaerakond Jaak Jõerüüdi oma presidendisoosikute "grillimisele". Nimekirjas oli ka Marina Kaljurand, Allar Jõks ja Indrek Tarand.

Vabaerakonna esimehe Andres Herkeli sõnul on neil endiselt üleval need neli nime, kellega kohtuti, kuid suure otsustatakse 5. augustil Vabaerakonna fraktsiooni 8 toetusallkirja anda Allar Jõksile. "Ma ei tahaks kedagi kandidaadina tagaplaanile jätta, aga me praegu lähtume sellest, et kuna Jõksi toetusele on tõusnud veel üks Riigikogus esindatud erakond (IRL), siis tema esitamine on reaalne. Ülejäänute puhul on küsimus ikkagi selles, kas nad potentsiaalselt on valmis otsima toetust valijameeste kogus. Minu meelest tõepoolest Jõerüüt ega Tarand ei ole aktiivselt neid samme astunud," selgitas Hetkel.

Uurides Jaak Jõerüüdilt tema plaanide kohta presidendiks pürgimisel, vastas ta, et kõik on praegu pooleli. "Ma ei ole mitte kuskile kadunud. Ma läksin välja Vabaerakonna kutsel," sõnas Jõerüüt Delfile.

Ma ei ole kunagi püssimees olnud, mul ei ole midagi põõsasse visata.
Jaak Jõerüüt

"Minu käest on küsitud mõni aeg tagasi umbes selles sõnastuses küsimusi, et "kas te olete püssi põõsasse visanud"? Ma ei saa teisiti, kui kujundile kujundiga vastata: ma ei ole kunagi püssimees olnud, mul ei ole midagi põõsasse visata. See käib natuke teistmoodi," selgitas Jõerüüt.

Jõerüüdi sõnul teavad tema kirjutiste lugejad väga hästi tema seisukohti nii sise- kui ka välispoliitilistel teemadel. "See on üks tõsiasi, mida ringisõitmise mõne kuu või mõne nädala jooksul ei ole mitte kuidagimoodi mõtet katsuda dubleerida või tasa teha," vastas Jõerüüt küsimusele tema seni märkamatuks jäänud kampaania kohta.

Sellest hoolimata nendib Jõerüüt, et ei ole märganud tähelepanu enda suhtes. "See, mis toimub praegu erakondades, on üks loomulik osa protsessist ja vaatame, mis edaspidi saab," ütles ta.

Jaak Jõerüüt on varasemalt meedias öelnud, et juhul kui temast peaks saama järgmine Eesti president, ei kavatse ta olla eelkäijate kloon. Niisamuti ei plaani ta kerjata poliitilist toetust ega anda suuri lubadusi.

Missugused olid Vabaerakonna esimehe muljed pärast kohtumist presidendiks pürgiva Jaak Jõerüüdiga, loe lähemalt SIIT.