Eesti Interneti Sihtasutus on otsutanud 7. veebruaril sulgeda pri.ee domeeni. Mittetulundusühingu Eesti Interneti Kogukond andmetel on pri.ee domeene hetkel registreeritud rohkem kui kaksteist tuhat. Nimetatud lõpuga veebiaadressidele on paljude aastate jooksul kogunenud 5,7 miljoni lehekülje jagu eesti- ja muukeelseid materjale, millest suur osa on käsiteldav olulise kulutuuripärandina ning vajab säilitamist.

Suuremat hulka pri.ee domeene ähvardab sulgemine, kuna Eesti Interneti Sihtasutus on kehtestanud .ee-domeenide aastahinnaks 21,84 eurot, millele lisandub teise taseme registripidaja tasu.

Eesti Interneti Kogukond leiab, et kuni kõiki osapooli rahuldava lahenduse leidmiseni tuleb ümberregistreerimata pri.ee domenide sulgemise otsus peatada. Seda enam, et edasilükkamisega ei kaasne täiendavaid kulutusi.

Eesti Interneti Kogukond pöördus 4. veebruaril 2011 kõigi erakondade Riigikogu fraktsioonide poole küsimusega, milline on nende seisukoht pri.ee sulgemise teemal. Viis erakonda leidis, et pri.ee-d ei tohiks sulgeda kuni on leitud kõiki osapooli rahuldav lahendus.

Roheliste nimekirjas kandideeriv Eerik-Niiles Kross leiab: "Eesti rahvas sai kirjaoskajaks tänu sellele, et inkvisiitoritel ei lastud raamatuid põletada. Vanem põlvkond mäletab veel, kuidas kommunistid põletasid ja hävitasid 1940. aastal üle 200 000 eesti raamatu. Eraisikute kodulehtede jõuga sulgemine on samaväärne rünnak Eesti rahva mälu vastu ning inkvisiitoritele tuleb vastu astuda. Rahva loodut peab säilitama tulevastele põlvedele."

Reformierakonna fraktsiooni liige Lauri Luik pöördus Majandus- ja
Kommunikatsiooniministeeriumi poole palvega, et pri.ee domeeni sulgemine edasi lükata niikauaks, kuni on toimunud selleteemaline arutelu ning leitud lahendus sisulise info säilitamiseks.

Keskerakonna fraktsioon on seisukohal, et “igal Eesti inimesel peaks olema õigus tasuta registreerida ning omada ühte pri.ee või .ee domeeni. Riigi selline käitumine toetab Eesti kui tugeva e-riigi kuvandit ning tagab .ee domeenide suurema hulga, mis viib keskmised halduskulud domeeni kohta madalamaks.”

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindaja Gerd Tarand meenutas, et juba möödunud aasta suvel liitusid mitmed sotsiaaldemokraadid pri.ee domeenide toetuseks korraldatud virtuaalpiketiga. Sotsiaaldemokraadid leiavad, et „igale Eesti elanikule tuleks tagada vähemalt üks tasuta .pri.ee või .ee domeen. Sotsiaaldemokraadid toetavad domeenireformi peatamist kuni kerkinud probleemide lahendamiseni ning juba alustatud kustutusmenetluste tagasipööramist“.

Rahvaliidu esindaja Jaan Toots: “21,8 eurot pri.ee domeeni eest on ilmselgelt liiga palju, inimesed ei hakka seda domeeni kasutama vaid kolivad ümber teistele domeenidele (.eu, .com). Pri.ee domeen ei pea olema tasuta, kuid hind peaks olema selline, mis on suuremale osale domeeni kasutajatest vastuvõetav.”

Ainukesena ei toeta oma sõnavõtus pri.ee säilitamist IRL: “Domeenireform on läbi viidud selliselt, et kõigil varasemalt registreeritud domeenide kasutajatel on olnud enam kui pool aastat aega oma domeeni ümberregistreerimiseks. Kasutajaid on sellest teavitatud nii
personaalselt kui meediat ja reklaami kasutades.”

MTÜ Eesti Interneti Kogukond Riigikogu fraktsioonidele saadetud kirjad ja vastused leiab aadresilt: http://kogukond.org/domeen_seisukohad/