On aga üks valdkond, kus selline loogika ei toimi- nimelt, kui tahate endale korterit üürida. Korteri omanik, ehk üürile andja on tellinud kinnisvara firmalt teenuse: korteri üürile andmine maakleri vahendusel. Mugav ju: ei pea ise vastama kümnete potentsiaalsete üürnike kõnedele, maakler selekteerib ise kõige suuremad huvilised välja, kontrollib nende tausta, koostab juriidiliselt korrektse lepingu- vajadusel selles kasvõi kogu korteri inventari üles lugedes- (justkui) ei mingit riski, et mõne petise otsa satud, kes järgmisel päeval peale lepingu sõlmimist ja võtmete kätte saamist su korteri 20 korda edasi üürib ja siis uute üürnike ettemaksude ja sinu korteri sisustusega 4 tuule poole minema kaob.

Selline teenus pole loomulikult odav- terve ühe kuu korteri üür- ehk siis tavaliselt kusagil 2/3 keskmist kuupalka.

Aga milleks sinul, kui teenuse tellijal selle üle muret tunda, sina ei pea ju sellest sentigi tasuma- maksab ju alati üürile võtja- temal näe niigi rahakott puuga seljas, kui vabaturu hinnaga endale korterit üürida tahab, asi tal siis seda kusagil 3000 krooni lisaks maksta on… Milleks peaksid ise temalt passi küsima, või oma korteri sisustust üles lugema- las teeb seda ikkagi maakler.

Mis siis et tema, ehk siis üürilevõtja seisukohast lähtudes on tegemist suhteliselt vähe vajaliku teenusega, mis seisneb selles, et maakler, keda ta näeb ehk vaid 10-15 minutit, täidab tema (tegelikult loomulikult teie mõlema) eest üürilepingu blanketi tühjad kohad ja ulatab selle kummalegi poolele allakirjutamiseks. Mingit tagatist (nagu elu on tõestanud) et ka üürile võtja huvid selle lepinguga kaitstud on, ei ole. Milleks üldse üürilevõtjale see maakler, eriti kui näiteks mõlema poole suhtes võrdõigusliku lepingu suudaks ta ka ise valmis teha (kas või mingisuguse näidise toel).

Aga katsu sa niisama lihtsalt leida üürikorterit otse omanikult- vähemalt 95% antakse üürile läbi maaklerite või isegi läbi “maaklerite”, kelleks võib tegelikult olla kasvõi üürileandja sõber v. sugulane- hea ju tellida teenust, mille eest maksma ei pea, või enamgi veel- mille tasu hiljem näiteks “maakleriga” kasvõi pooleks saab teha. Easy money. Aga siin astuvad üürile andjad, ilma et seda ise mõistaksid, enda poolt üles seatud reha otsa:

Egas korteri üürija ka niisama loll ole, et täiesti vabatahtlikult maakleri vahendustasu maksta tahaks. Ja nii siis enamik neist otsib (kas või juba põhimõtte pärast) korterit ikkagi otse omanikult. Kõik sellised (otse omanikult)korterid (kui hinna/kvaliteedi suhe vähegi paigas on) rabatakse lennult esimese tunni-kahe jooksul peale avaldamist “Soovis” või “KB”-s. Isegi siis, kui korteri üür natuke üle ja kvaliteet (piirkond) natukene alla keskmist…

Sina aga, kes sa selle 95% hulka kuulud, kes KVB vahendust kasutab, ootad aga nädala-kaks, lased üüri hinda alla, ootad veel, kuu- kahe pärast saad ka sina oma korterist lahti, õnneks küll koos teenusega, mille eest sa ise maksma ei pidanud…

Või ei pidanud- aga saamata jäänud üür selle aja eest, kui KVB sulle üürnikku otsis???

Willy, kogemustega üürile võtja.