Esmaspäeval Rahvaliidu poolt koalitsioonipartneritele saadetud kiri ei kujuta erakonna esindajate väitel mitte erakonna ametlikke positsioone, vaid see olevat ainult nägemus sellest, mida üleüldse võiks elu edendamiseks Eestis ette võtta. Kirja lekkimist avalikkusesse tõlgendab Rahvaliit kui partnerite poolset ülekavaldamist, kuna seeläbi omistati Rahvaliidule kavatsusi, mida sellel tegelikult polegi, olgu või kapitalimaksu kehtestamine. Väidetavalt on see vaid üks soovitustest Reformierakonnale, mida viimane peaks tegema, et kompenseerida tulumaksureformiga tekkivaid puudujääke. Kolmapäeval Riigikogu fraktsioonis toimunud nõupidamise järel oli erakonna esimees Villu Reiljan Rahvaliidu edasiste positsioonide suhtes enam kui napisõnaline: “Otsustasime väga lihtsalt neli asja. Selge on see, et 26% jääb paika, et eelarve võetakse vastu ja makse ei ole vaja tõsta. Me oleme stabiilse maksukoormuse poolt. Kui keegi tahab midagi tõsta, siis on need meie partnerid. Ka vanemahüvitis võetakse vastu ja rohkem ei olegi midagi ütelda.”

Palju jutukam ei olnud ka Rahvaliidu fraktsiooni esimees Jaanus Männik, kelle vastused olid ümmargusevõitu ja diplomaatilised. Nii jäi selgusetuks seegi, kas 26 protsendilise tulumaksu säilitamist taotlev Rahvaliit soovib vastavalt muuta ka koalitsioonilepingut, kuna viimane näeb ette tulumaksumäära langetamist 20 protsendile. “Rahvaliidu seisukoht on, et 26% on päris paras tulumaksumäär. Need partnerid, kes soovivad seda määra muuta, need peaksid siis ka põhjendama, milleks see on kasulik ja millega see on korvatav, et siiski tagada kogu koalitsioonileppe täitmine,” ütles Jaanus Männik Raadio Vaba Euroopale.

Niisiis Rahvaliit ei kinnita ega lükka ka ümber soovi muuta koalitsioonilepingut, milles sisalduv tulumaksumäära langetamine on Reformierakonna üks peamisi taotlusi. Viimased väljaütlemised näitavad, et Rahvaliit soovib selle tingimuse täitmiseks tõsta oluliselt riigieelarve mahtu ja lükata vastutuse selle eest Reformierakonnale.

Reformierakonna ühe juhtpoliitiku Rein Langi arvates on aga Rahvaliit jätnud siin kahe silma vahele asjaolu, et riigieelarve kasvab niikuinii koos majanduse edenemisega. “Mis puudutab nüüd seda ideed, et keegi peab leidma raha juurde, kui ta tahab langetada makse, siis see on nüüd küll loogiline, ainult et see raha võib tulla juurde ka majanduskasvust, millele ongi rajatud kogu Reformierakonna loogika,” ütles Rein Lang Raadio Vaba Euroopale.

Rein Langi sõnul ei loobu Reformierakond oma valimislubadusest tulumaksumäära alandada ja läbirääkimisi on võimalik pidada vaid selle teoks tegemise ajagraafiku üle. “Mis puutub sellesse nõudmisse, et aastal 2004 oleks üksikisiku tulumaks 26%, siis see võib olla läbirääkimiste teema, kuid me oleme kindlalt andnud oma valijatele lubaduse, et aastaks 2007, st järgmisteks Riigikogu valimisteks on see protsent 20. See ajagraafik, kuidas sinna jõutakse, on meie poolt päris kindlasti läbiräägitav.”

Lõpetuseks jääb üle tõdeda, et vastasrinda sattunud koalitsioonipartnerid on pannud siidikindad kätte ja võtnud näiliselt pehme hoiaku. Samas terendavad ometi piirid, millest ei taganeta. Siidikinnastes “diplomaatiat” näib Rahvaliidu poolt ajendavat soov veeretada vastutus tekkinud kriisi eest Reformierakonnale, samas kui Reformierakond üritab pehmet tooni hoides kallutada Rahvaliitu vastumeelset koalitsioonilepet siiski täitma.