Sadama A- ja D-terminali piirkonnas pole Soomest-Rootsist saabuval või siis koju naasval külalisel võimalik teha kümmet sammugi muidu kui silma ei hakkaks mõni alkoholi pood. Või siis silt, mis lähimasse poodi juhatab. Kokku viisteist, mõni neist tõsise kaubanduskeskuse mõõtu. Tõeline viinarand.

See on suur äri. Kui laevale minev välismaalane ostab viina kaasa, teeb ta seda väga suure tõenäosusega just selles kandis.

Asjatundjad, kellega Ekspress on suhelnud, ütlevad, et hinnanguliselt äritakse sadamapiirkonnas maha kolmandik Eestis müüdavast alkoholist, suurimate viinahallide käivet hinnatakse kuni 20- 25 miljoni kroonini kuus.

Sadama-alal põgusaltki ringi jalutades ei jää märkamata, et mitmete tegijate seas kerkivad esile selgelt kaks-kolm tegijat.

Üks neist kannab Super-Alko nime. On vähe majanurki, kus just selle ettevõtte oranžid viidad ei osutaks, juhiks ja juhendaks turisti õige poe juurde. Firmal on Lootsi tänaval korralik pood ning lausa megahall Uus-Sadama tänaval.

Veebist leiab sama kaubamärgi edasiarenduse viinarannasta.com nime alt. Tabava nimega, sissejuhatuseks soomekeelne, ent ka eesti, inglise ja rootsi keeles kõnelev sait, on koht, kus saab sujuvalt ettetellimusi vormistada, kaardiga maksta ning lasta suuremad tellimused sadamasse tuua.

Põgus otsing viib ennekõike Virumaal tuntud kaupmehe Elmo Erlichini.

2000. aasta 13. aprilli Postimees kirjutab Erlichiga seoses: "Lääne-Virumaal toiduainete, viina ja tubakaga kaupleva hulgimüügifirma Helter-R ASi juhtivtöötaja Elmo Erlich (30) sõitis politsei andmetel üleeile õhtul kella üheksa ajal Rakverest Carola baarist koju Näpile Iirise tänavale, kus tundmatu kurjategija teda tulistas.

Loe edasi ja vaata pilte Eesti Ekspressist.