“Sellele viitab biorelvaks siberi katku valimine. Inimene siberi katku edasi ei kanna, erinevalt mustadest rõugetest või katkust,” selgitas Ukraina strateegiliste uuringute instituudi vanemkonsultant Aleksandr Litvinenko.

Tema sõnul sobitub ümbrikes valget pulbrit laiali saatvate inimeste tegevus hästi strateegiasse, mis suunatud ennekõike ameeriklaste kõlbelise ühtsuse lammutamisele. “Sellest ka selline adressaatide valik — juhtivad ajakirjanikud ja poliitikud, ühesõnaga need, kes asjast kõige valjemini rääkida võivad,” märkis ekspert.

Otsene kahju, mida siberi katk tekitada võib, jääb tema hinnangul väikseks, sest nakatunute hulk — ainult neliteist on 230 miljoni elanikuga riigi jaoks — on selgelt väike. “Üldised, hüsteeriast tingitud kaod on aga märksa suuremad,” toonitas Litvinenko.

Selline olukord toob kaasa psüühiliselt ebastabiilsete inimeste järsu aktiviseerumise. Statistika järgi on igas sootsiumis 4-5 protsenti inimesi, kes püüavad sellist olukorda oma komplekside väljaelamiseks ja kurjade naljade tegemiseks ära kasutada.

Ukraina eksperdi sõnul on Euroopas valge pulbri paanika “puhtalt psühholoogiline fenomen, sest reaalseid bioterrorismi juhtumeid pole esinenud”. “Siin avaldub informatsioonilise globaliseerumise efekt: USA-s tulevad teated omandavad tähenduse kogu tsiviliseeritud ühiskonna jaoks, mis põhjustabki taolisi ektsesse koguni Austraalias,” toonitas Litvinenko.

Oma mõtte kinnituseks tõi ta näiteks “2000. aasta arvutirikke” probleemi — “suurepärase PR-kampaania, mis lubas mitte millegi pealt 3 miljardit dollarit teenida”. “Infosfääri funktsioneerimise spetsiifika on selline, et kogu maailma infosfäär sõltub USA-st, mistõttu me peame sealt tulevaid signaale enda jaoks tähenduslikeks, ehkki tegelikult võib see olla täiesti mõttetu,” märkis ekspert.