Jaanuari lõpus leidis edukas IT-ettevõtja Taavet Hinrikus, et lisaks talentide koju kutsumisele „peaksime hoopis mõtlema, mismoodi neid inimesi väljaspool Eestit Eestile kasulikumaks teha". Ta lisas, et „kui vaadata eestlaste kogukonda, kes on väljaspool Eestit, siis nad on kõik palju suuremad patrioodid kui need, kes on kodumaal".

Olles ise kolm aastat Eestist eemal töötanud, olen täiesti nõus, et patriotism ja huvi Eesti vastu välismaal pigem kasvab. Hea näide sellest on kasvõi presidendi korraldatud laste joonistusvõistlus. Häid Eesti asju joonistasid üles ka paljud välismaal elavad lapsed.

Seetõttu usun, et Eesti vajab senisest laiema haardega kaasmaalaste poliitikat, mis peaks esiteks tutvustama Eestisse naasmise võimalusi ning teiseks pakkuma erinevaid ideid meie riigi heaks panustamiseks Eestist eemal olles. Üks ei välista teist ja tagasipöördumise toetamine on ka tänase rahvuskaaslaste programmi üks tegevussuundi.

Kuidas kaasa aidata? Näiteks IT ettevõtjad ja spetsialistid, kes elavad välismaal, saavad kaasa aidata Eestis õppimise võimalusi tutvustades. Arvestades meie IT-sektori tööjõupuudust ja üha enam kuulsust koguvat e-Eestit, on põhjust reklaamida siinseid õppimisvõimalusi kõikidele huvilistele. Tarkvara programmeerimise magistriõppekava Tartu Ülikoolis oli eelmisel suvel välistudengite jaoks väga ligitõmbav ning värsked välismaalaste seaduse muudatused võimaldavad selle lõpetanutel Eestis tööle kandideerida.

Mitme eduka Eesti IT-ettevõtte näitel saame maailmale kinnitada, et karjääri alustamine Eestis on väärtuslik rahvusvaheline kogemus, sest paljud meie firmad on juba täna globaalse haardega.

Õppimisest rääkides - Eesti IT areng aitab kaasa ka eesti keele levimisele. Kui väljaspool Eestit saab eesti keelt õppida ligi 80 eri õppekohas, siis vene ja inglise keele baasil toimuvat e-õppe keskkonda www.keeleklikk.ee kasutab peaaegu 20 000 huvilist. Keeleklikk on mõeldud neile, kes on kooliteed alustanud inglise keeles või juba pikemat aega Eestist kaugel elanud ning sooviksid oma emakeelt pisut värskendada või lihtsalt eesti keele õpinguid alustada.

Välismaal õppimine ja töötamine annavad väärtuslikke ja vajalikke kogemusi. Et maailmas ringi rändavad eestlased ei kaotaks kodumaad silmist, on oluline pakkuda neile mitte ainult haridus- ning koolitusvõimalusi ja korraldada kultuuriüritusi, vaid laiema haardega kaasmaalaste poliitika kaudu erinevaid võimalusi meie riigi heaks panustamiseks Eestist eemal olles. Sel viisil saame hoida Eestit ja eestimaalasi ning panustada riigi arengusse välismaalt saadud majandus-, kultuuri-, haridus- ja teaduskontaktide abil.