Kalev hakkab jõulumaiustusi tootma juba septembri lõpus või oktoobri alguses. Kahe ja poole kuuga peab valmis saama kogu üüratu jõulumaiusekoguse, tänavu üle 600 tonni. „Arvestades, et enamik sellest jääb Eestisse, võib öelda, et eestlased on väga maias rahvas,” ütleb Ruth Roht.

„Uue aasta alguses hakkab Kalev vähehaaval valmistuma juba järgmisteks jõuludeks,” räägib Roht. Suured kaupluseketid soovivad varakult teada, millist tootevalikut Kalev järgmiseks jõuluks pakub, ka jõulupakendite kujundamine ja pakkidesse kommisegude valimine võtab omajagu aega, seega kestavad jõulud Kalevis praktiliselt aasta ringi.

Eesti oma hea traditsioon

Mullu tuli Kalevile asutustelt ja ettevõtetelt kokku üle 1800 jõulutellimuse. Sel aastal tuleb kindlasti rohkem, sest juba novembri lõpus oli 1500 tellimust koos. Kalev rühib viimaste aastate jõulutellimuste rekordi suunas. 

Tänavune kõige suurem asutuse jõulutellimus oli 5800 pakki. Äripäevas tunnistas kaitsevägi tellimuse omaks. On ka asutusi, kes on tellinud Kalevist üle nelja tuhande, kolm või kaks tuhat kommipakki. Lasteasutuse keskmine tellimus on 25–30 pakki. 

„Jõulupakkide tellimine on Eestis unikaalne traditsioon,” räägib Roht. „Meie ise oleme sellega harjunud. Lapsepõlves saime kommipaki lasteaiast ja vanemate töökohast. Mujal maailmas teadaolevalt sellist tava pole, et asutused telliksid töötajate lastele kommipakke.”
Teadur ja Kalevi elav ajalugu Otto Kubo, mees, kes töötab Kalevis 1955. aastast, mäletab, et meil kestis selline tava terve Nõukogude aja. Siis käis tellimine ametiühingute kaudu. „Aktiivne laps võis saada palju kingipakke: koolist, mõlema vanema töökohast, spordikoolist, muusikakoolist, ülelinnaliselt nääripuult. Kuus pakki võis saada,” loetleb Kubo. „Eelmise vabariigi ajast sellist traditsiooni teada pole. Ma küll kasvasin sel ajal, läksin esimesse klassi 1939. aastal, aga pole kuulnud, et siis oleks laps vanema töökohast jõulupakke saanud.”

Kalevi jõulupakkide stammkunded on läbi aastakümnete olnud lasteasutused ja ka kohalikud omavalitsused. Ettevõtted on aegade jooksul muutunud, paljusid „endisi” pole erastamise järel alles ja nende asemel on uued. Jõulupakke tellitakse ka suurperede ja erivajadustega lastele. Ruth Roht: „Kaupluseketid tellivad meilt kaupa aasta ringi, jõulude ajal lisandub nii-öelda ühekordseid jõulukliente. Suurem kommiostmine käib ikka aasta lõpus.”

Kalevi jõulusoov

Osa jõulumaiustusi on mõeldud lastele, osa täiskasvanutele. Hästi populaarne on üks 300-grammine pakk nelja sorti šokolaadikommidega. Kuna piklikul karbil on lõbusa jõulurongi kujutis, kutsub Kalevi rahvas seda Kommirongiks. „Kommirong müüdi kõige rutem läbi nii mullu kui ka nüüd, kuigi tegime seda tänavu oluliselt rohkem. Ilmselt on põhjus väga heas hinna ja kvaliteedi suhtes. Ilus pakk on ka,” ütleb Roht. „Kommikarpe eelistatakse jõulude ajal kilepakis kommidele, kuigi ka neile, veidi odavamatele pakkidele on tarbijaskond olemas.” Täiskasvanute jõulupakkidest on popimad kingitused Kandle trühvlitega karbid ja soliidne Kommivaagen. Väga minev kaup on sussišokolaad. Neid pisikesi 20-grammiseid šokolaade teeb Kalev ainult jõuludeks. Sel aastal kokku ligi 713 000 tükki! Kes suudaks seda kogust ette kujutada?

Tänavu pole üheski Kalevi jõulupakis karamelle, vaid ainult šokolaadikommid. Mõnes pakis on ka Draakoni komme, sest lapsed armastavad neid. Kalev Chocolate Factory alias Kalevi kommivabrik kasutab kõigi oma maiustuste valmistamisel uue põlvkonna hüdrogeenimata taimseid rasvu. Kalevi kõik glasuuritud kommid on kaetud puhta šokolaadiglasuuriga, mis sisaldab 100% looduslikku kakaovõid.

„Masinad, mis komme kokku segavad, on suhteliselt uued,” jutustab Roht. „Kui mina 2001. aastal Kalevisse tööle tulin, siis võtsime veel mõnelgi aastal jõuludeks päris palju abitööjõudu. Naised istusid pikkade laudade taga ja sorteerisid komme pakkidesse. See oli mahukas käsitöö. Praegu on meil ka erikujulisi kommipakke, mida senimaani käsitsi pakitakse. Ka selle tarvis vajame lisatööjõudu, kuid oluliselt vähem kui varem.” 

Kas Kalevi töötajad saavad ka jõuluks kommipaki? „Midagi need päkapikud kuuldavasti sahistavad... Seda võib aga kindlasti öelda, et Kalevi kommivabriku töötajate lapsed saavad kõige suurema, kilose kommipaki. Nii ju ei sobi, et pagarilapsel pole saia,” kinnitab Roht.
Kalevi jõulusoov on mõistagi see, et kõigil tuleksid magusad jõulud. Lisaks soovib Ruth Roht: „Et inimesed oleksid rõõmsad ja õnnelikud, oskaksid väikeste asjade üle heameelt tunda. Ka väikesed asjad võivad olla väga olulised ja palju rõõmu valmistada.” Otto Kubo lisab: „Et nad ikka maiustaksid, kel tervis seda lubab.”