Austraalia tugevad tuuled teevad Tõnistetele rõõmu, üleeilsel treeningul edestasid kaksikvennad kõiki rivaale.

“Tallinna lahega sarnased olud,” ütles roolimees Tõnu Tõniste. “Lõime konkurente pika puuga, kuigi veatust sõidust jäi meilgi vajaka. Õpime alles kohalikke olusid tundma.”

Tõnu Tõniste peab 470-klassi suurimateks medalisoosikuteks USA, Austraalia ja Ukraina paatkondi. “Enne olümpiat avameelitsemist pole, sõbramehejuttu rivaalidega ei aeta,” nentis Souli olümpial hõbe- ja Barcelonas pronksmedali teeninud purjetaja.

Naasmine äratas tähelepanu

33-aastaseid Tõnisteid peetakse Sydneys üllatusvõimelisteks. “Kuigi meid hakati purjetamisringkondades vahepeal naljameesteks pidama, on mõnegi rivaali nägu Austraalias juba pikaks veninud. Kui ka mängude ajal puhuvad kõvemad tuuled, suudame kindlasti parematega võrdselt heidelda.”

Ka Sydney jahedavõitu ilma pidas Tõnu Tõniste sobilikuks. “Oleme 16-17-kraadise veega harjunud, paljud rivaalid mitte,” ütles ta. “Teisalt tuleb Sydneys võistluspäevi, kui kaldaäärsel kitsal lahel seilates hakkavad häirima keerutavad tuuled, mis on meile veidi harjumatud. Loodame iga võistluspäeva distantsi enne olümpiat vähemalt korra läbi sõita ja mõtteid koguda.”

Ülehomsel avatseremoonial lasub Tõnu Tõnistel austav kohustus sammuda Eesti delegatsiooni lipukandjana. “Meeldiv ülesanne pole peas veel kummitama hakanud,” tõdes purjetaja. “Vahel, kui mõtted libisevadki avamisele, olen tabanud end arutlemas — kui raske see lipp ikka on, et kingapael lahti ei läheks ning ma ei komistaks.”