„Siia on mõeldud rajada regionaalne treeningkeskus või midagi selle laadset. Mis nime all see täpsemalt saab olema, seda pole veel otsustatud,“ ütles Laats Delfile. „Hetkel ei tea ma väga palju rohkemat kui et meie roll hakkab siin suurenema,“ sõnas ta.

„Viimase paari aasta jooksul on Ämaris igasuguste treeningute ja väljaõppe hulk tunduvalt suurenenud. Poolteist aastat tagasi oli siin näiteks suhteliselt vähe lennuliiklust, nüüd on siin lennuliiklust üsna palju: Balti õhuturbe rotatsioon paikneb siin, üha rohkem on siin käinud igasuguseid militaarseid õhusõidukeid, koptereid, transpordilennukeid,“ selgitas Laats ning lisas, et tegevus Ämaris on tunduvalt intensiivistunud.

„Ma oletan, et see treeningkeskus, millest siin täna on juttu olnud, ei ole hüpe tühjusest, kus järsku midagi luuakse. Pigem on see arengu tagajärg. Kui palju siin hakkab olema lennuüksusi ja treeningüksusi ja kas kogu aeg, seda näitab tulevik,“ märkis Laats. Kaitseväe teavitusspetsialisti sõnul teatakse praegu seda, et siia on plaanis tuua rohkem lennuvahendeid justnimelt igasuguste treeningute ja harjutuste läbiviimiseks.

Ehkki Laatsi kinnitusel ei ole hetkel kindlaid otsuseid veel tehtud ning treeningkeskus on alles plaani tasandil, on antud plaan üsna kindel. „Kui president selle juba välja ütles, ju siis nii on. Kindlasti on olemas maailmas mingeid sündmusi, mis võivad selle asja ringi pöörata, aga tõenäosus, et ta jääb tulemata, on väga väike.“

Riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma kommenteeris täna Delfile, et otsus Ämarisse NATO lisavägesid tuua võib tulla juba Walesi kohtumise arutelude käigus. Ka Laatsi sõnul võib Walesi kohtumine olla treeningkeskuse plaani ametliku käigu alguseks. „Walesis võib see luukere niiöelda rohkem liha juurde saada. Praegu ta on ju tegelikult alles plaani tasandil,“ sõnas ta.

Vaata Obama sõnavõttu pressikonverentsil videost!