Palgatulud vähenesid 2009. aastal tunamullustega võrreldes 16 protsenti. See kostab palkade langemist ning töötuse suurenemist arvestades loogiline. Masu on rappinud tugevalt ka väärtpaberite müügist saadavat tulu - selle kogumäär varises läinud aastal viis korda varasemast väiksemaks.

On vaid üks tululiik, mida varasemast rohkem on deklareeritud - välismaal teenitud tulu. Seegi kõneleb muutunud tööturust. Üha sagedamini otsivad Eesti elanikud tööotsa välismaal, kus palk parem ka madalamatel tööotsadel.

Välismaal saadud tulu võib aga tekitada kiusatuse lähtuda põhimõttest "mis juhtub välismaal, see püsib välismaal". Eks siis kiusatuse piiri taga teenitud eurod, kroonid, naelad või dollarid kodumaise maksuameti eest varjul hoida. Ei tea ju, kui kaua masu-Eestis on vaja säästudest elada...

Delfi peab oma kohuseks sellise teguviisi eest hoiatada. Maksuametil on nüüdsel ajal väga head sidemed eriti Euroopa liidu riikidega, kuid lisaks ka riikidega, millega on sõlmitud topeltmaksustamise leping. Tänasel pressikonverentsil ei teinud maksuameti osakonnajuhataja Hannes Udde saladust sellest, et osa välistulust on avastatud "tänu meie [maksu- ja tolliameti -toim] valvsale silmale".

Kõige markantsem näide on mees, kes peab maksuametile tagantjärgi maksma tulumaksu kokku poolelt miljonilt välismaal teenitud kroonilt. Kuna tulud jäid aga õigeaegselt deklareerimata, lisandub tulumaksule ka viivisintress. Päris kopsakas summa, millega oleks kindlasti ka paremat peale hakata.