Häda on selles, et kõik andmed, mida me eelnimetatud teenuseid kasutades veebi laeme, sõidavad mööda fiiberoptilist kaablit esmalt Rootsi. Rootsi on aga riik, mis kontrollib üle kogu võrguliikluse, mis riiki läbib. Seejärel võib intiimne jutt Facebookis jõuda näiteks mõnda USAs asuvasse serverisse.

Ameerika Ühendriikides Euroopa seadused teadupärast ei kehti. Kuna kõnealune vestlus sotsiaalmeedias toimus kahe eestlase vahel, kes pole ühendriikide kodanikud, ei laiene nendele ka USA kodanike õigused. Teisisõnu võib NSA seda kirjavahetust rahulikult üle lugeda.

Fakt, et Euroopas paiknev „pilv“ alluks euroopalikele seisukohtadele andmekaitse osas, on ka põhjus, miks peab Ilves tähtsaks Euroopa pilvandmetöötluse väljaarendamist. Aga Euroopa seaduste järgimise kõrval ei maksa ära unustada Murphy seadusi, mis kehtivad igal mandril. Nii on oma pilveteenustega olnud probleeme Microsoftil, Amazonil ja Google’il, rääkimata kodumaisest Elionist.

Seda kõike arvesse võttes tekib tahtmine hoiduda arvutitest ning inimestega lihtsalt kokku saada. Suhelda näost näkku ja hämara toa asemel hoopis pargis või rannas. Või kirjutada kirju - päris paberile ja sulepeaga. Kui käekiri veel loetav on…