Kõige olulisem on seoses Haapsalu sündmustega muidugi leida vastus küsimustele "mis?", "miks?" ja "kuidas teha nii, et enam ei?" Siiski ei saa me sulgeda silmi fakti ees, et meie ühiskond on juhtunust šokis. Valu, lein ja nõutus mitmes mõttes kõige süütumate ohvrite pärast pitsitab iga südamega inimest.

Seda tausta arvestades peab Delfi ainuvõimalikuks vabariigi aastapäeva tähistamist piiratud kujul, ilma traditsioonilise presidendi vastuvõtu juurde kuuluva kätlemise ja ballita. Korraldatagu tagasihoidlik kontsertaktus asjakohase leinaseisakuga, kuid praegu ei ole pidutsemise koht.

Neile, kelle arvates ei aitaks ballist loobumine ohvreid enam kuidagi ja mõjuks pigem silmakirjalikuna, tuletame meelde, et isegi meie mateeriat kummardavast ühiskonnast ei ole siiski kadunud sellised väärtused nagu inimlikkus ja taktitunne. Balli korraldamine antud olukorras oleks rohkem kui kunagi varem pidu katku ajal. Sellega ei suuda leppida ei meie toimetuse ega, oleme veendunud, ka Eesti inimeste õiglustunne.

On võimatu ette kujutada, millega õigustaks ballikülalised šampusejoomist, koogikeste söömist ning rõõmsat jalakeerutamist ajal, mil Haapsalu kümme väikest ohvrit on alles matmata ning lastekodu ahervaremed on vaevu jahtunud.

Sellel riigil ning tema liidritel on aeg osutada, mis kaalub 2011. aasta Eestis rohkem - fakt, et daamidel on aeg juuksurisse juba reserveeritud ning pool aastat sobiva kleidi peale kulutatud või oskus vaikida ning taanduda hetkel, mil see on vajalik, kombekas ja õige.