Lang põhjendab Markovi taas Euroopasse lubamist juriidikaga. Tsiviliseeritud riikides ei saavat inimese liikumist takistada juhul, kui kuriteo kohta pole otseseid tõendeid.

Miks ei saa, ikka saab. On ju Eestisse mitte lubatud ka näiteks skandaalset Soome kodanikku Johan Bäckmani, kelle korda saadetud kuritegude kohta ei ole samuti tõendeid. Ometi on riik leidnud, et ennetava meetmena on tema sissesõidutakistused põhjendatud olnud.

Juriidika, hea justiitsminister, on üks, praktika teine asi. Eesti riigi julgeolekule võib olla potentsiaalselt ohtlik ka isik, kes ei ole ametlikult kurjategija.

Mis tähendab, et Markovi sissesõidukeelu tühistamise taga on mingid muud põhjused. Võimalik, et inimlikud — äkki tundus kogu Schengeni viisarežiimi laienev sissesõidukeeld keelu tühistamise initsiaatorile Paetile liiga karm. Palju ohtlikum oleks, kui liigutuse taga oleks ühel või teisel moel kasulik tehing Langi-Paeti erakonna ja Ühendatud Venemaa vahel.

Samas on põhjust juurelda, kes juba kevadel langetatud otsuse alles nüüd, valimiste eel, meediasse lekitas. Kuigi praegu hakivad Langi nii Reformierakonna valitsuskaaslane IRL kui ka Keskerakond, on loo kõige innukam avalikustaja olnud Markovile sissesõidukeelu algselt kehtestanud Jüri Pihli erakond sotsiaaldemokraadid.

Sotsid vihjasid suhtluskeskkond Twitteris tulevale paljastusele juba eile õhtul, enne uudise avalikukstulekut, kutsudes üles arvama, kui palju Reformierakond Venemaalt raha sai. See tõestamata väide jääb muidugi haleda kuulujutu tasemele, aga on valimiste eel abiks ikka.

Samuti tormasid sotsid esimesena nõudma justiitsministri tagasiastumist, tekstiga, mis tundus olevat juba ette valmis kirjutatud. Ehk siis — Jüri Pihli käsi tundub olevat endiselt pikk. Võimalik, et ka viha.