Oma kõnes esitas Lang mitmeid huvitavaid ja tähelepanu väärivaid väiteid.

Esimesena said oma verbaalse koosa ametiühingud, mida Langi sõnul nimetati veel hiljuti kommunismi kooliks. Lisaks leidis Lang, et tänased loomeliidud on „olemuslikult muutunud ametiühinguteks". Oma osa sai ka riigikogu opositsioon, täpsemalt sotsiaaldemokraadid, infooperatsioonide korraldamise eest.

ERR sai nahutada seetõttu, et keegi end „ajakirjanikuks pidav isik" rääkis raadioeetris sellest, kuidas Kristen Michal ja Rain Rosimannus Kaur Kenderit ametisse panid.

Väärib meenutamist, et olukordi, kus kõrvalisi pealtkuuljaid-nägijaid olla ei saanud, hakkas Eesti meediamaastikul esimesena unenägudena esitlema just Rein Lang. Tõsi, toona töötas ta ühes eraraadiojaamas.

Ajakirjandus laiemalt on Langi käsitluse kohaselt nõrgenenud, sest raha on koondunud suhtekorraldajate ringi. Siinkohal väärib tähelepanu, et alates tänasest on Eesti Ekspressi peatoimetaja Allar Tankler. Ta on, muide, töötanud suhtekorraldajana.

Endise ministri kõnest väärib avalikku tähelepanu ka fakt, et Tartu Ülikoolis õpetatakse samas instituudis ajakirjanikke ja suhtekorraldajaid. Ministril on õigus - tegemist on umbes sama tõsise probleemiga kui see, et Tartu linnas õpetatakse nii arste kui ka veterinaare.

Langi hinnangul tuleks tegeleda „läänekristliku väärtussüsteemi" ülekandumisega „uutel tehnoloogilistel platvormidel toimivasse kommunikatsiooni". Reformierakonna rahastamisskandaali sattunud erakonna liikmena on väärtussüsteemi mainimine mõistagi tervitatav. Ja kui juba tehnoloogilised platvormid mängu tulid, võib eitavalt vastata küsimusele, kas Langil on twitteri konto või oma blogi.

Oma raske saatuse võtab Lang kokku järgnevalt: „Ma olen sattunud situatsiooni, mida Ukraina huumoriajakiri kirjeldab läbi müütilise lingvist Koškini, kes mängleva kergusega leiab igast teie öeldud lausest üles tähed, millest moodustab kolmetähelise ropu sõna."

Jättes kõrvale, millist roppu sõna endine kultuuriminister silmas pidas, küsigem hoopis: kui kõik teised on inimese raskes saatuses süüdi, siis kes on selles süüdi tegelikult?