Trikk, millega Keskerakond jätkab Lasnamäe venekeelsetest valimisplakatitest alanud venekeelse elanikkonna häbitut moosimist. Iseenesest oli seda oodata, kuna vene keele muutmist ametlikuks keeleks on nõudnud ka Keskerakonnaga venekeelsete tallinlaste häälte pärast konkureeriv valimisliit "Meie Linn - Naš Gorod“. Vitsuti ettepanek on ainult kiire taktikaline käik, kus vene keelel on põhiroll. Soome keel on ainult moe pärast külge poogitud.

Seda, et tegemist on silmamoondamisega, näitab ka fakt, et Vitsut ei ole eriti raisanud aega oma ettepaneku sisulise külje üle juurdlemiseks. Milliseks muutub uues olukorras ametnike positsioon? Kas linnaametnikele kehtestatakse vene keele oskuse nõue? Kuidas saavad emakeeles teenindatud oma ametlikke asju ajavad soomlased ja inglased?

Häda korral saab iga välismaalane praegugi oma asjad linnaga aetud, kui vaja, siis näiteks tõlki kasutades. Samas ei ole kuulda, et näiteks Helsingi linn kavatseks eesti keelest ametlikku keelt teha, kuigi piirkonnas elab kümneid tuhandeid eestlasi.

Vitsut ei kujuta ju ometi tõsiselt ette, et igasse linnaametisse palgatakse ainult reaalse vene, soome ja inglise keele oskusega inimesi, kes lisaks valdavad veel ka oma valdkonda. Samas ei saa ju ometi luua ka mingit uut linna organisatsiooni kuuluvat keeleametit, kus vene, inglise ja soome keeles ükskõik mis teemal teenindatud saab.

Või mine tea. Ülisuureks paisutatud propagandaeelarvega linnavalitsuses pole seegi võimatu.