Kui Eestis arutatakse, kas, millistel tingimustel ja millal võiks narkootikumid nö avalikustada, siis liberaalse riigina pole me jõudnud üksmeelele, mida teha siin pesitseva seksitööstusega. Lõbumajandus on inimkonna vanimaid teenimiskohti ega kao mitte kuhugi. Seda on püütud kaotada või vähemalt kontolli alla saada kõikjal maailmas, aga tulutult. Vaid prostitutsiooni legaliseerimine on andnud seadusliku raamistiku selle tööstusharu taltsutamiseks.Meil ollakse nende aruteludega ligi 20 aastat ühes kohas - nullpunktis.

Aga juba on kistud lauale uus ja palju vastuolulisem teema - narkootikumide legaliseerimine. Argument, et kui lahja narkots on huvilistele kättesaadav, siis kangemaid marke ei taheta, on populism ja väga vähestes riikides leidnud kinnitust. Riigid, rahvad ja harjumused on selleks liiga erinevad, et võrrelda üldistavalt Hollandit ja Eestit. Sama õhule on ka legaliseerimise pooldajate väide, et kui täiskasvanu tahab narkootikume proovida ja vabatahtlikult end kahjustada, siis seda pole mõtet takistada.

Delfi on narkootikumide legaliseerimise vastu. Me ei näe ühtegi käegakatsutavat põhjust, miks need peaks olema vabamüügis. Meie pigem usume, et see kasvatab kuritegevust ja muudab elu Eestis ohtlikumaks ning ettearvamatumaks. Kui vaadata eestlaste allaandlikkust erinevatele meelemürkidele ja alkoholile, tuleks iga hinna eest tõkestada narkootikumide pealetungi.

See kõik võib olla huvitav mõttemäng, äärmulik fantaseerimine ja erinevate stsenaariumite läbimängimine, aga ajal, mil meie medistiinisüsteem tõmbab kõhu sisse, on kuritegelik levitada mõtet narkootikumide lubamisest massidesse. Me pole isegi veendunud, kas narkoteema Eestis üldse peaks eelpool arutatud nurga all olema päevakorral. Meie mure on see, kuidas hoovid, liivakastid ja majatagused süstlatest ning nende kasutajatest puhtaks saada. Selleks peab narkomaanide ja narkokauplejatega rakendama nulltolerantsi. Mööndusteta ja pikaajaliselt.