Võib-olla väljendume me pisut karmilt, kuid tuletaksime meelde, et koalitsioonikõnelused algasid kena lubadusega põhimõtteliselt puhtalt lehelt alustada — vaid peaminister Andrus Ansipi koht oli kindel. Nüüd siis tuleb välja, et valitsusele tehti vaid pisut kosmeetikat.

Samas ei arvestatud selle kosmeetilise operatsiooni käigus faktiga, et valitsuse moodustamine, riigikogu juhatuse kandidaatide ning komisjonide esimeeste paikasättimine ei tohiks olla lihtsalt poliitiline protseduur. Riigivõimu kõrgeimate kandjate valimine on ka sõnum, mille riiki valitsema valitud saadavad neile, kes neid on valinud. Sõnum selle kohta, mis on riigis aksepteeritav ja mis mitte.

Kõige hullemateks valikuteks selles kontekstis võib pidada kahe täiesti ebaadekvaatse käitumisega kurikuulsaks saanud mehe valimist jõustruktuuride eest vastutajaks ja nende kontrollijaks. Ken-Marti Vaher (IRL) kui krooniline kiiruseületaja on äärmiselt kummaline valik siseministriks, kellelt peaks ju ometi oodatama politseinikule vastavat laitmatut seadusekuulekust igal ajal. Joobnult möllanud Peep „Ant-ro-po-vit“ Aru valikut julgeolekuasutuste järelvalve erikomisjoni esimeheks on aga raske isegi kommenteerida.

Liiga hea mõte ei tundu meile ka elus sisuliselt mitte päevagi „õiget tööd“ teinud Kristen Michali ja Keit Pentuse edutamine ministritoolile, eriti arvestades esimese olulist töövaldkonda. Loodame väga, et Rein Langi ajal alguse saanud suundumus järjest kontrollituma ning erinevaid õigusi riikliku ja rahvusliku ühtsuse nimel piiravama ühiskonna poole ei süvene. Oht selleks on iseenesest olemas, eriti kui arvestada Michali kogenematust ning tulevase lähedase töökaaslase, siseminister Vaheri sättumust pigem karmima käe poliitikale. „Üldise hüvangu nimel“.

Kultuuriministrina mitte just õnnetunud valikuna ajalukku läinud Laine Randjärv lükati aga vangerduste käigus riigikogu aseesimehena sellisele soojale kohale, kus ta ei saa palju pahandust teha. Kuna riigikogu juhatus ei tohiks siiski olla ministrina ebaõnnestunud koorijuhtide pansionaat, sai selle institutsiooni maine üldsuse silmis päris korraliku matsu.