Projekti käigus varustatakse volikogu istungite saal infotehnoloogilise tehnikaga. Istungi pilt ja heli jooksevad tulevikus reaalajas Internetti. Seega on huvilistel võimalik kodus kohvi kõrvale vaadata, mis toimub näiteks samal ajal Põltsamaa linnavolikogus.

"Inimesed saavad kodus volikogus toimuvale kaasa elada, avaldada toimuva üle oma arvamust jne. Kõik vastuvõetud otsused lähevad kohe Internetti üles ja sisuliselt kaob ära vahepealne aeg otsuse vastuvõtmise ja avalikustamise vahel," selgitas süsteemi olemust Jõgeva Maavalitsuse infoosakonna nõunik Henri Pook.

"Tarkvara kasutamine on isegi pigem lihtsam kui Internetipanga kasutamine," ütles Pook. Samas võimaldab uus juurutatav süsteem ka volikogu alatiste komisjonide istungeid läbi viia nii, et füüsiliselt kokku ei kogunetagi. Omavalitsusega suhtlemise muudab tulevikus inimestele paberivabaks või paberivabamaks digitaalne dokumendihaldus. "See projekt ei hõlma tulevikus ainult linnavalitsust, vaid ka selle hallatavaid asutusi," selgitas selle projekti ulatust Pook.

Vähemalt teoorias peaksid tänu uuele süsteemile tulevikus kaduma dokumentide väljatrükkimised ja käsitsi allkirjastamised. "Alguses on uue süsteemi juurutamine muidugi raske. Kui aga süsteem lõpuks käima saadakse, siis läheb elu oluliselt kiiremaks, veidi odavamaks ja ka mugavamaks," on Pook kindel.

Projekti elluviimine peaks toimuma 2009. aasta jooksul. Küll aga võtab natuke rohkem aega kodanike jaoks praktiliste tulemusteni jõudmine, kus inimene siseneb koduarvutist süsteemi ID-kaardiga ja ajab samas korda kõik temale vajalikud dokumendid.

Infosüsteem võimaldab otsuste tegemisel paremini kaasata kohalikku elanikkonda. Samas saavutatakse mitmed positiivsed lisamõjud, nagu näiteks X-tee ja dokumendivahetuskeskuse (DVK) nõudeid täitvate dokumendihaldustarkvarade kiirem kasutuselevõtt ning nende ulatuslikum rakendamine omavalitsuste tööprotsessides, mis omakorda kiirendab e-teenuste juurutamist.

Eesti riik on VOLISe Jõgeva maakonnas pilootprojektina käivitamiseks eraldanud raha üle kuue miljoni krooni. Siseministeerium on juba välja kuulutanud riigihanke, mille abil otsitakse VOLIS tarkvara arendajat ja juurutajat ning ühtlasi ka sobivate tehnoloogiliste lahenduste väljatöötajat, hankijat ja paigaldajat, kes peaks kindlustama süsteemse teenuse osutamise 4 aasta jooksul.

Refereeritud artikli täistest Vali Uudistes.