Udrase sõnul on Jõgeva maakonna rahvatantsunaistel üle-eestilisele peole pääsemiseks märkimisväärsed eeldused.

Maire Udras märkis, et varasemgi kursisolemine Jõgevamaa naisrühmade tantsuoskustega veenab nende taseme ja võimete järjest paremaks muutumises. "Naisrühmade arvukuselt on Jõgevamaa üks rikkamaid piirkondi kogu Eestis. Siin valitsevad pikaajalised naistetantsu-traditsioonid. Airi Rütteri ja teistegi õpetajate juhendamine on andnud silmapaistvaid tulemusi," ütles tantsupedagoog Võrumaalt, kes on pälvinud aastal 2009 tunnustuse Võrumaa kultuuripärl ja eelmisel aastal Eesti Rahvatanstu ja Rahvamuusika Seltsi aastapreemia.

"Tänavusuvisele tantsupeolel "Puudutus" on praeguseks registreerunud 217 naisrühma, esinema pääseb aga alla saja. Jõgevamaa naisrühmadel on peol osalemiseks head eeldused," arvas Udras.

Udrase sõnul on tantsupeo esimeseks eelprooviks palutud tantsudest esitada Ülle Feršeli "Põlvest põlve", Agne Kurrikof Hermani "Upa -upa" ja tema enda koreograafial põhinev "Taas koju". Ühtlasi on palutud ette valmistada ühistantsud "Pere labajalg" ja "Puudutuse aeg", mille autor on XIX tantsupeo pealavastaja Maido Saar.

"Koolitusel sai märksa selgemaks pilt läheneva peo repertaaris olevate naisrühmade tantsude esitamiseks vajalikest oskustest. Rõõm oli ka kuulda Maire Udrase positiivset hinnangut Jõgevamaa rahvatantsijatele," ütles tantsuõpetaja Airi Rütter, kes on samuti mentori staatuses.

XXVI laulupeo ja IXI tantsupeo Jõgevamaa kuraatori ja maakonna rahvakultuuri spetsialisti Pille Tutti sõnul osalesid Maire Udrase juhendamisel toimunud mentorkoolitusel tantsijad kolmeteistkümnest naisrühmast.

"Tipptasemel toimunud harjutamisel sai tantsuoskus veelgi täpsemaks ja viimistletumaks," märkis  ta.
Tantsupeole pürgib ka Laiuse naisrühm Meie Mari. Foto: Uuno Laul