Majanduskriisist räsitud Island sattus käesoleva nädala algul poliitilisse kriisi, kui Islandi peaminister Geir H. Haarde (Iseseisvuspartei) teatas, et valitsusliit Iseseisvuspartei ja sotsiaaldemokraatide vahel on läbi.

Sellele eelnesid kaubandusminister Björgvin Sigurdssoni tagasiastumine pühapäeval ja 16 nädalat järjest kestnud igalaupäevased meeleavaldused Reykjaviki parlamendihoone esisel keskväljakul.

Nüüd saab tõenäoliselt peaministriks senine sotsiaalminister, vasakpoolne Jóhanna Sigurðardóttir (66), kes on ühtlasi riigi kõige populaarsem poliitik (ta on ka ainuke, kelle populaarsus pärast detsembris toimunud eelmisi uuringuid on koguni tõusnud).

Praegu on jutt vahevalitsusest kuni (tõenäoliselt aprillis-mais) toimuvate erakorraliste valimisteni, ent teda peetakse ka siis kõige tõenäolisemaks pretendendiks peaministritoolile.

Sellisel juhul saaks kahe lapse emast Johanna Sigurðardóttirist esimene peaminister, kes ei tee algusest peale saladust oma lesbilisest orientatsioonist, isegi ta elukaaslase nimi on valitsuse kodulehel avalik. Islandlased valisid 1980. aastal endale ka esimese naispresidendi.

Loe uue peaministri kohta lähemalt Ekspressist