Isetehtud kalakallerdused
Ujub ja maitseb: Juku-Kalle Raid ja Toomas Kümmel teevad inimeste rõõmuks kevadist maitsvat kalatarrendit.
Püüa ükskõik keda ja tee!
Eestimaa vetes on kalu kurat teab kui palju — ja kalateadlastest kuradid väidavad, et meie jõgedes järvedes ja meres umbes liiki. Mõned neist kipuvad välja surema, teised on jälle vallutajad — pannud looduskeskkonda plagama kusagilt kasvandusest. Söögiks sünnib neist vee-elukaist tarvitada umbes pooli.
Fakt, et paljud meist ise kala püüda ei viitsi. See on ikkagi õnne asi ja kui sa mingi Vladislav Koržetsi sugune friik ei ole, võib lühikese ajaga hirmus tüütuks minna.
Tegelikult tuleb kalastamiseks õppida loodust kuulama, muud midagi. Ja egas pole tähtis, kes sul otsa hakkab, midagi saab neist ikka põskepistmiseks soperdada.
Just kevadistele kala-inimestele mõeldes õpetame täna tegema midagi sihandset, kus võib kasutada igasuguseid kalakesi. Peaaegu kõiki. Tõsi, kilu pole proovinud, aga kilu on hääm rappida sügisel, kui ta üheskoos heeringaga tavalisest rasvarikkamana ringi ujub.
Ained:
Värske kala fileerida. Filtreerimisjäägid visata külma vette, koos tükeldatud maitsejuurte, sibula, vürtside ja soolaga, keeta tunnike tasasel tule ja pidevalt vahtu riisuda. Leeme kurnate pärast ära, lisate filee ning vee veeraand tundi keetmist. Siis tõsta kogu värk happekindasse nõusse ja kallata juurde suts äädikat ning toppida juurde paisutatud želatiini. Kogu kupatuse lasta jahtuda ja tõsta siis ööpäevaks külmkappi.
Toit missugune, eriti keedukartuliga! Linask, haug, karpkala, latikas ja muud liimirikkamad liigid nõuavad suts vähem želatiini. Ah jaa! Lauale tõstes virutada kõrvale mädarõigast. Te ei usu, kuidas see maitseb!