Meie kõigi suureks üllatuseks hindas mullu sügisel auväärne rahvusvaheline zhürii meloodilise kihnu keele ja saarerahva folkloori UNESCO pärimuskultuuri meistriteoste nimekirja vääriliseks.

Pariisi saadetud dokumentatsioonis oli esikohal kihnu kultuuri õpetamine saare põhikoolis, millega sel õppeaastal ka algust tehti. HTM ja Eesti Keele Sihtasutuse rahadega ilmus esimene kihnu keele “Lugõmik”, mis on heaks õppevahendiks algklasside murdekeele tundides.

Tänapäeval, mil paljud kihnlased on pannud leivad ühte kappi mandrilt leitud elukaaslasega, ei toeta enam kodu saarekultuuri jätkumist sellisel määral kui paarkümmend aastat tagasi. Traditsioonilisi kihnu pulmigi pole enam peetud juba kümme viimast aastat! Seepärast on Sihtasutus Kihnu Kultuuriruum võtnud üheks oma peaülesandeks koostada koostöös HTM’iga terve rea õpikuid, mille alusel on võimalik õpetada Kihnu ja Manija saarte looduslugu, ajalugu ning seoseid teiste Läänemere saartega. Ajalooraamatu jaoks kogub materjali TÜ magistrant Mare Mätas, kes ühtlasi juhib sihtasutuse igapäevast tööd.

Et paremini kaasata erinevaid kihnu kultuuri toetajaid, asutas Kihnu vallavalitsus ka Sihtasutuse Kihnu Kultuuri Instituut, mis kavandab koostöös valla ja Eesti Raadioga kihnukeelsete uudiste toimetamist Pärnu stuudios. Esimesed laulvas intonatsioonis ja mõnusas murdesõnastuses ilmateated, laevade liikumisplaanid ja vallatud sündmused Kihnust ja Manijalt algavad uue aasta esimese esmaspäeva hommikul Vikerraadio lainepikkusel.

Kihnu Kultuuri Instituudi üheks põhikirjaliseks eesmärgiks on ka ettevalmistustööd Kihnu Põhikoolile gümnaasiumiastme lisamiseks. Esialgu tundub idee gümnaasiumist saarel, kus järgmisel kevadel lõpetab põhikooli ainult 12 noort, uitmõttena. Kui aga süüvida plaanidesse, siis on neisse peidetud päris tuumakas sisu.

Kes teab veel parem kohta gümnaasiumiks, kus noored kogu Eestimaalt saaksid koos kihnu noorukite ja neidudega õppida pärimuslikku rahvakultuuri? Otse ehtsatelt rahvalaulikutelt ja käsitöömeistritelt! Ja lisaks rahvuslikule käsitööle, folkloorile, murdekeelele, rahvamuusikale veel aineid, mida ei lähe vaja mitte ainult tulevastel kutselistel kultuurantropoloogidel, vaid ka paljudel teistel elualadel. Pean silmas pildistamist, videosalvestamist ning kogutud materjalide töötlemist arvutis. Kihnu väga rikkalik mereline fauna ja floora võimaldavad valikainena anda loodusõpetust suurepärases maastikulaboris. Paadiehitus, meresõit ja kalandus on ilmselt need erialad, mis huvitavad rohkem noormehi. Neist esimene on Kihnus üsna hääbunud eluala, kuid kool saab siin olla kuulsa laevaehitaja Enn Vahkeli pärandi taaselustajaks…

Meie kavade järgi on kavas rajatavas gümnaasiumis õpetada mitte ainult kihnu pärimuskultuuri, vaid ka selle maailmas unikaalse kultuuripärli seoseid teiste rahvakultuuridega.

Kui leidub piisavalt huvilisi, on mõttes alustada 2005.aasta esimesel septembril õppetööga 10.klassis. 2006.aastal lisanduks 11.klass ning 2007.aastal toimuks õppetöö juba kõigis kolmes gümnaasiumiklassis. Idee oma gümnaasiumist lasi vallavolikogu lendu novembris ja see on praegu kuumaks aruteluteemaks saarel.

Vajadust gümnaasiumihariduse andmiseks saarel tingib veel asjaolu, et Kihnus leidub päris palju inimesi, kes on jätnud oma haridustee pooleli ning tänu saarelisele eluviisile ei saa jätkata õpinguid Pärnu Täiskasvanute Gümnaasiumis.

Kihnu põhikooli laiendamine gümnaasiumiks toob kaasa vajaduse kutsuda saarele tööle uusi kõrgharidusega õpetajaid. Tõenäoliselt tõuseb nii õpetamise tase ka põhikooli osas. Lisaks omavahenditele loodab vallavalitsus kaasata nii riigi kui rahvusvahelisi rahasid. Kuna aga uute õpetajate toomine saarele on kallis, neile elamute ja õpilaskodu ehitamine nõuab samuti täiendavaid kulutusi, siis vaatab Kihnu vald küsivalt ka UNESCO suunas.

Tahakski siinkohal paluda kõiki õpetajaid, kes arvavad, et nad võiksid oma järgneva eluperioodi siduda väikesaare saatusega, võtta ühendust Kihnu Kultuuri Instituudiga. Samasuguse üleskutse tahaks teele saata ka kõigile saareromantikast, rahvakunstist, merelise fauna-floora uurimisest, foto-filmikunstist, merendusest-kalandusest huvitatud üheksandate klasside õpilastele, kes on valmis Kihnu gümnaasiumis oma haridusteed jätkama. Andke endast teada hiljemalt 29.detsembriks, et võiksime huvilised kokku kutsuda koolivaheaja viimasel nädalal, kolmekuningapäeva paiku Pärnusse. Ilus oleks nõu pidada Kihnus, kuid talvine meri pole mänguasi… Niisiis — kõigepealt andke palun endast märku väikese elulookirjeldusega järgmisel aadressil:

Kihnu Kultuuri Instituut
P/k A,
Pärnu Postkontor
Pärnu 80010
või saatke e-mail aadressil

kihnuinstituut@parnumaa.ee

Kauneid jõule kõigile, kellele südamelähedane meie rahvakultuuri tulevik.

Mark Soosaar
Riigikogu kultuurikomisjoni liige