Photosmart R927
on suur, 3-tolline (7,6 cm, 960x240 pikslit) LCD-ekraan, 3x optiline (7,8-22 mm, 35-105mm ekv) ja 8x digitaalne suurendus, 32MB sisemälu, ilus metallkorpus, 17-pildistamisprogrammi, liitium-ioonaku, dokk koos vooluadapteriga, HP Real Life tehnoloogia (punasilmaeemaldus jm), HP Design Gallery. Eestis on saadaval juba alates aprillist, hind orienteeruvalt
4990 kr
(K-Arvutisalong).

Photosmart M527 on 2-tolline (5,1 cm) LCD-ekraan, 3x optiline ja 7x digitaalne suurendus, 16 MB sisemälu, 2 AA-tüüpi patareid või akut ja sama tarkvara. Eestis saadaval alates maist. Hind orienteeruvalt 4000 kr. Kummalgi kaameral ei ole optilist vaateotsijat. SD mälukaardi ja koti hind tuleb toodud hindadele lisada.

Mõlemal kaameral on Fuji optika ja nad teevad korraliku valgustuse juures häid pilte, kuid objektiiv pole kuigi valgusjõuline, mistõttu vahel kipuvad värvid käest ära minema. Ubuntu Linuxi all tunti mõlemad ära. Kogenum fotograaf võib kasutada käsisätteid, algaja võib lihtsalt olukorrale vastava pildistamisprogrammi valida ja nupule vajutada. R927 komplektis on dokk ja ainus liides ongi dokipesa. Arvutiga saab doki ühendada USB-kaabliga. Kaasas on vooluadapter, mis võimaldab kaamera akut laadida. Selleks kulub 2-3 tundi. Aku võimaldab ühe laadimisega teha minimaalselt 100, maksimaalselt 200 pilti (CIPA standardi järgi). R927 toimib kiiresti, nupud on mugavad. Mõned operatsioonid, nt piltide kustutamine, on siiski aeglased. Kaamera mahub vabalt püksitaskusse või daami käekotti. Soliidse ärinaise varustusse võikski see hästi sobida. HP trump on adaptive lighting-funktsioon, mis aitab varju jäänud alad esile tuua. Kaasas oleva tarkvaraga saab printida kuni 5 pildist koosneva panoraamfoto.

Pikemale reisile minnes on M527 mugavam, kuna selle patareisid on igast poest saada. Kahe laetud lisaakuga peaks juba piisavalt palju pilte teha saama (CIPA järgi 850). Hiljutisel reisil kiitles üks reisikaaslastest, et tehtud on juba 1200 pilti. Enamiku neist tegi ta bussiaknast. Mis ta sellise pildihunnikuga pärast peale hakkas, ei oska küll ette kujutada. Akusid on mugavam kaasa võtta kui dokki ja vooluadapterit. Doki kaudu on aga mugavam kaamerat arvutiga ühendada. M527 USB-pesa kate ripub lahtivõetuna peenikese plastmassvidina küljes, mis erilist usaldust ei ärata. Õigem on sellegi kaamera jaoks dokk osta, mis põhikomplekti ei kuulu.

Heleda päiksepaistega pildistades on LCD-ekraani kasutamine mõlema kaamera puhul veidi tülikas, kuigi pildid said tehtud. Hiljem on pilte või videot muidugi parem vaadata suuremalt ekraanilt. Paraku täidab see peaaegu kogu R927 tagaseina, mistõttu ekraanile kipuvad jääma sõrmejäljed. Silmaga nähtavat vahet mõlema kaamera maksimumresolutsiooniga samast kohast tehtud pilte 19-tollisel, 1280x1024 LCD kuvaril vaadates, ei suutnud ma tuvastada (hoian oma pilte ainult arvutis ja plaatidel). Loomulikult võimaldab suurem pikslite arv pilti hiljem rohkem kadreerida ja ka suuremaid väljatrükke teha. Kui piirdute postkaartidega, äärmisel juhul mõne A4 suuruse pildiga, siis peaks ka 5-6-megapikslit küllaldane olema. Nõuavad ju suurema resolutsiooniga pildid suuremat mälukaarti ja võtavad hiljem arvutis rohkem ruumi.

Digikaameraid pakutakse Eesti poodides väga suures valikus. Ostjaid püütakse meelitada võimalikult suure pikslite arvu ja võimalikult suure LCD-ekraaniga. Kui suur on paras ja kui palju lisapikslite või ekraani diagonaali sentimeetrite eest tasub maksta? Vaadeldud HP kaamerad on tubli keskklass. Samade põhiparameetrite juures leidub pilkupüüdvama välimusega, värvilisi, üliõhukesi mudeleid, kompaktsemaid mudeleid, aga ka hinna poolest soodsamaid mudeleid, nt 7,1-megapiksline Olympus SP-320 (3x suurendus, ekraan 6,4cm, mälu 25MB, 25-pildistamisprogrammi), mis maksab vaid 2990kr, kusjuures komplekti kuuluvad akud, akulaadija ja nahkkott. Teeb häid pilte, kuid on veidi uimane. Valik tuleb igal ostjal ise teha. Pilte ja tehnilisi üksikasju vt viidatud allikatest.