Tutvumiseks antud arvutil oli Athlon XP 2600+ protsessor, 512MB mälu (millest 64MB kasutas integreeritud graafikakiirendi), 15-tolline 1024x768 ekraan, ATI Radeon IGP 320M integreeritud graafikaga tugikiibistik, 60GB 4200p/min kõvaketas ja DVD+RW kirjutaja. Hind umbes 23400 kr. Pakutakse ka odavamat mudelit, millel on 14-tolline ekraan, 256MB mälu, DVD/CD-RW seade ja Athlon XP 2400+ protsessor. Sooduspakkumise hind oli 15999 kr.

15-tollise ekraaniga nx9005 sobib oma 3,3 kg kaalu ja 2,5-tunnise aku tööaja tõttu pigem lauaarvuti asendajaks kui kaasas kandmiseks. Selle eest on arvutil flopiseade, järjestik- ja paralleelport, PS/2, USB ja FireWire liidesed, modem ja Ethernet, TV-out ning kiire WiFi 802.11g adapter. See peaks sobima neile, kes kavatsevad WiFi 802.11g koduvõrku luua, sest Inteli praegune WiFi 802.11b kipub juba moraalselt vananema. Klaviatuur oli skandinaavia paigutusega.

Millist ekraani eraldusvõimet keegi eelistab, on maitse asi. Mulle tundus 15-tollisel ekraanil 1024x768 veidi väiksena. Aga eks suurema eraldusvõimega ekraan tõsta arvuti hinda (suurema eraldusvõimega ekraaniga mudelit Eestisse ei tooda). Sama kehtib ka protsessori jõudluse kohta. Athlon XP 2600+ jõudlus on nt Corel Bryce 5 piltide renderdamisel küll suurem kui 1,7GHz Inteli Pentium M või 2,4GHz Pentium 4 (2t 54min, võrdluseks kasutatud 2,4GHz P4 lauarvuti 3t 33min vastu), kuid täiskoormusel on arvuti ka üsna lärmakas. 2400+ protsessoriga arvuti on odavam ja peaks samuti tavakasutajatele piisava jõudlusega olema. Ekraani kvaliteet oli tavaline, st vaatenurk pole eriti lai (täpseid andmeid ei avaldata).

Arvutimängudeks integreeritud graafikakiirendi ei sobi, küll aga filmide vaatamiseks, internetis surfamiseks või kirjatööks. DVD-kirjutaja võimaldab digifotograafia harrastajatel fotosid või koduvideoid DVD-plaadile salvestada.

Arvutil oli Windows XP Pro operatsioonisüsteem. HP ei müü sülearvuteid ilma operatsioonisüsteemita. Proovisin arvutit MandrakeMove plaadilt Linuxiga käivitada. Läks tööle. Seejärel jaotasin kõvaketta ümber ja installeerisin Windowsile lisaks Mandrake Linux 10.0 beeta. Selleks kulus umbes 20 minutit. Kaablimodemi kaudu sain kohe internetiühenduse. Heliplaatide, MP3- ja DiviX failide mängimisel probleeme ei olnud. HP digifotokaamerast sai USB kaabli abil pildid ilma lisatarkvarata arvutisse laadida. Installeerimisel tunti ära ka HP kombiseade PSC 750. Süsteemi reaktsioonikiirus oli vähemalt sama hea (kui mitte parem) nagu Windows XP korral. Probleemiks on muidugi WiFi, mille jaoks pole Linuxi plaatidel draivereid. Kui kellelgi on kogemusi, kuidas WiFi Linuxi all käima saada, siis andke teada.

Kokkuvõttes paistavad HP Compaq nx9005 sülearvutid silma suure jõudlusega, kuid on veidi lärmakad. Lühikese aku tööaja ja 3kg kaalu tõttu sobivad nad eeskätt lauaarvuti asendajaks. 

HP kohalik esindus võiks müügile saabuvaid sülearvuteid, digifotokaameraid ja kodukasutajatele mõeldud printereid Linuxi keskkonnas katsetada, info oma kodulehele välja panna ja müüjatele edastada. Kahjuks ei näe seda ette HP praegune poliitika. Jääb vaid soovida, et Eesti sülearvutite tootjad oma arvutimudeleid Linuxiga testiksid ja ostja soovil neid ilma Windowsita turustaksid. Ka suuremad arvutipoed võiksid müügil olevaid tooteid Linuxiga testida. Selleks võib kasutada otse plaadilt käivituvaid Linuxeid, mis ei nõua pea mingit ajakulu. Tutvumiseks välja pandud töötavatel arvutitel võiksid aga olla nii Windows XP kui Linux.

Kas 16 või 23 tuhande kroonine nx9005 mudel või hoopis Pentium M protsessoriga sülearvuti, DVD/CD-RW või DVD+RW seade, ja millise eraldusvõimaega ekraan, jäägu iga ostja otsustada.