Tunnistan ausalt, et seda lugu tegema minnes ei kujutanud ma ette elu 15 rotiga. Kellele lisandus hiljuti veel — ! — 15 (uus pesakond).

Ja kes teab, võibolla elab seal kuskil veel mõni, natuke metsikum, keda kunagi üle loetud polegi…

Tõsisem huvi armsa näo, aga hirmutava sabaga näriliste vastu tabas varem Tallinnas ja nüüd Rapla külje all Inglistes elavat Eva Saart (argipäeviti töötab Star FMi reklaamiosakonnas) umbes kaks aastat tagasi.

Siis sattus ta internetis Soome ja Inglise rotiühingute saitidele ja foorumitesse, kuni asi lõppes sellega, et tuli Soome Helsingi lähedale ühe tõelise roti järele sõita. Lemmiklooma hinnaks koos sõidukuludega kujunes 5000 krooni.

Hind tuli nii kõrge sellepärast, et tegemist oli registreerimispaberiga, nn aretatud rotiga, kelle emad-isad ning omakorda nende emad-isad teada ning kes paberite järgi ka haigustest priid.

Eva kava oligi hakata esimesena Eestis nii tõsiselt rottidega tegelema. Praeguseks on ta ainuke eestlane, kes kuulub Soome rotikasvatajate ühingusse ning kellel on võimalik oma aretatud loomadele anda välja registreerimispabereid, mille peal üles loetud rotikese sugupuu.