Täna ei juhtunud midagi erilist. Suusatasime mõnusas tempos, nautisime tuulist ja üsna kõledat ilma ning lõhkusime suusasidemeid rohkem kui eile. Kolmanda veo alguses katkes Marko suusasidemel seesama punane detail, mis eilegi. Eile just uhkustasin, et meil oli see punane jublakas tagavaraosana kaasas. Tänaseks enam ei olnud. Aga ettenägelikena olime kaasa võtnud terve uue sideme. Algul üritas Marko sarnaselt eilsega suusatada katkise klambriga ja ilma jalga maast tõstmata, aga peagi taipasime, et üsna lootusetu on sel viisil 15 km läbida. Otsustasime teha boksipeatuse ja vaatamata kõvale tuulele ja pinnatuisule, mis kõik enda alla matta tahtis, uue sideme paigaldada. Sulejoped selga ja windsack välja. Windsack on selline telgikangast hästi kerge ja peaaegu taskusse mahtuv tuulekott, kuhu saab tuulise ilmaga varju pugeda. Sellesse kotti mahume vabalt kahekesi istuma. Selles kotis oli üsna mugav ja soe klambrit vahetada. Ei kujuta ette kui oleksime pidanud sedasama tuule ja tuisu käes tegema. Napilt 20 minutit hiljem oli klamber vahetatud ja võisime jätkata. Õhtul telkima jäädes avastasin, et sama punane detail on ka minul katki läinud. Täpselt 500 km pidasid klambrid vastu ja nüüd lagunevad järjest. 500 kilomeetri klambrid. :)

Oleme oma varustust valinud äärmiselt hoolikalt, oleme lähtunud põhimõttest, et kogu varustus peab olema parim, mis võimalik saada on. Klambrite valik sõltub saabastest. Hetkel valmistab selliseks matkaks sobivaid saapaid 2 tootjat maailmas — Alfa ja Meindl. Mõlemad tuntud ja suurte kogemustega usaldusväärsed saapavalmistajad. Mõlema mudeli loojaks on kogenud polaarrebane, norrakas Sjur Moerdre. Alfa Moerdre Extrem on loodud 1992 ja on kasutusel pea kõigil polaarekspeditsioonidel. See saabas sobib vaid eriti külmade ilmade korral ja ei talu vett, ning sellel on 75 mm side. Kuna Meindl Profi Expedition saabastel mida meie kasutame on kasutusel rida uusi lahendusi ja see on veekindel ning sellel on kaks eri soojusega sisesaabast, siis otsustasime selle kasuks. Ainus probleem on, et see saabas on ehitatud NNN tüüpi tallaga. Ja nagu näha ei ole Rotefella suutnud tipptasemel saapale luua võrdväärset sidet. Teadsime juba alguses, et selle sidemega võib probleeme tekkida, aga paremat klambrit pole tänaseni toodetud. Kurb. :(

Kõik päevased vaevad said tasutud õhtuse topeltportsjoniga — eelroaks Chilli con carne ja teiseks roaks kartulipuder köögiviljade ja lihaga. Nämma. :)

Rain ja Marko