Hansapanga ettevõtete infokiri avaldas intervjuu nutikate ideede toimivate lahenduste prototüübiks vormimise üritustesarja Garage48 ühe algataja Priit Salumaaga.

Mis on Garage48 nädalavahetus?

Väga lihtsalt selgitades on see tehnoloogianädalavahetus, kuhu kogunevad umbes 100 inimest - nende hulgas turundusinimesed, visionäärid, meeskonnajuhid, disainerid ning graafiliste kasutajaliideste, mobiilplatvormide ja serverisüsteemide programmeerijad.

Inimesed ja nende profiilid on valitud selle järgi, et nad suudaksid moodustada väikeseid toimivaid meeskondi - selliseid, nagu leiab ka tüüpilistes idufirmades (start-up’ides).

Reede õhtul saadakse kokku, esitletakse 30 – 40 ideed, valitakse ühiselt välja umbes 15 parimat ning alustatakse nende kallal töötamist. Eesmärk on lihtne – saada pühapäeva õhtuks idee esimene toimiv lahendus valmis.

Nii võib Garage48-t vaadata kui äärmiselt intensiivset meeskonnatöö ja ettevõtlikkuse koolitust, mille käigus arendatakse teenuste ja toodete ideid, et need jõuaks esimese toimiva lahenduseni.

Üllatav on, et enamus meeskondi jõuabki. Pühapäevasel esitlusel on juba keelatud Powerpoint’i slaidide kasutamine, kõik peavad demonstreerima veebis või mobiilplatvormil toimivat lahendust. Tundub lausa uskumatu, mida üks tulemusele keskendunud väike meeskond 48 tunni jooksul korda võib saata.

Garage48 eesmärk

Garage48 kui ürituse eesmärk on anda osalejatele vahetu kogemus, mida tähendab äärmiselt intensiivne meeskonnatöö ajaliselt pingestatud olukorras – kuidas seada fookust, jagada ülesandeid ning „tegeleda õigete asjadega“.

Reaalse probleemi või ülesande kallal töötamine loob selleks parimad tingimused ning tulemuseni jõudmine annab osalejatele enesekindlust ning ehk ka julgust tulevikus ettevõtlusega tegelemiseks.

Samuti on Garage48 eesmärgiks inimeste koostöövõrgustikesse kaasamine (networking) ning seda just reaalse töö tingimustes. Inimese teadmised ja kogemused tulevad meeskonnakaaslastega 48 tunni jooksul rügades märgatavalt paremini välja, kui 10-minutilise kohtumise käigus õlleklaasi taga mõnel õhtusel üritusel.

Garage48 tulemused

Garage48-st saadud kogemus ja kontaktid on märgatavalt rohkem väärt, kui idee või selle teostus, mille kallal on nädalavahetuse jagu vaeva nähtud.

Selle ürituse eesmärk on investeerida 2-3 aasta perspektiivis olukorda, kus Garage48-st pärit tuttavad omaalgatuslikult kokku tulevad ning uue idufirma asutavad, omades kogemust, et nad suudavad ja teavad, keda oma meeskonnas näha soovivad.

See, kui ürituselt endalt kerkib mõni edukas ettevõte, on vaid lisaväärtust omav kõrvalnähtus. Näiteks on sündinud varasematelt üritustelt Campalyst ja Lastehoid.net (vaata lisaks: http://garage48.org/highlights).

Tegelikkuses 48 tunniga üldjuhul äri üles ei ehita, küll aga prototüübi. Äriarenduse protsess on pikaajaline ja nõuab püsivat pingutust.

Samuti ei rajata ettevõtet tavaliselt inimestega, kellega kohtutakse esmakordselt ja kellega luuakse poole tunni jooksul meeskond. Erandeid küll leidub, aga vähe.

Selles seisnebki Garage48 kui väikeettevõtluse ökosüsteemi parendaja roll. Loome inimeste vahel kontakte, õpetame ja julgustame tulevasi ettevõtjaid ja tegijaid ühisele tegevusele.

Kokkuvõte

Garage48 sünnitas Eestis midagi uut – sellist häkkimise ja start-up nädalavahetust ei oldud siinmail varem nähtud. Kuna tagasiside oli osalejate ja ka korraldajate jaoks üllatavalt positiivne, otsustati, et sellega peab kindlasti jätkama.

Praeguseks (vaid pooleteise aastaga) on toimunud üheksa Garage48 ürtust Eestist Aafrikani. Samuti töötab Garage48 HUB, mis on koostöötamise pind, kuhu reisiv või kontorit mitte omav ettevõtja saab päevaks või ka pikemaks perioodiks endale laua rentida. Mõlgutatakse ka mõtteid, kuidas Eestit veelgi paremini maailma idufirmade kaardile kinnistada.

Vaatamata edule ja lootustele pole Garage48 siiski ”start-up’i vabrik”, mille abil sünnivad imed (uus Skype). Küll aga on see nähtus, mis soovib luua selliste imede sünniks Eestisse soodsamat pinnast.

Seega julgustame ja kutsume ettevõtlikke professionaale igast vanuserühmast osalema Garage48 nädalavahetusel. Samuti ootame oma meeskonnale appi organiseerimisvõimelisi vabatahtlikke.