Laadisin alla plaaditõmmise, kõrvetasin selle plaadile ja installisin prooviks testarvutile millel on Intel 733MHz Pentium III protsessor, 256MB mälu, ATI Radeon videokaart, ja 80GB kõvaketas. Installi käigus selgus, et toetatud on ainult inglise keel ja eesti paigutusega klaviatuuri valida polnud võimalik. Õnneks sai eesti paigutuse hiljem määrata kontrollkeskusest. Graafiline installiprogramm on ilus ja kiire. Minu tagasihoidlikul testarvutil kulus installiks reklaamitud 10 min asemel küll 15 min, kuid seegi on hea tulemus. Riistvara tuvastamisega probleeme ei olnud. Töötas võrk, heli, 3Dkiirendus ja mälupulk.

Freespire Linuxi tuum on 2.6.14, töölaud KDE 3.3.2, xorg 6.9.0. Kõik juba vanad versioonid. Selline valik olevat tehtud stabiilsuse huvides. Põhikomponente lubatakse uuendada 1.1 versioonis. OpenOffice.org on siiski 2.0.3. Multimeediaprogrammidest tasub märkimist Kplayer, Macromedia Flash Player, Real Player 10 ja Lphoto. Muusikat, sh MP3 faile, mängib Lsongs, plaatide kõrvetamiseks on K3b. Mp3 ja DivX faile sai kohe mängida. Lphoto (see on Linspire poolt disainitud Picasa-taoline programm) abil sai arvutisse laadida pilte Canon PowerShot A75 fotokaamerast. Videofailide vaatamine brauseriaknas ei õnnestunud. Halvemal juhul kadus brauseriaken kuid brauser jäi tööle, ning vaja oli teha uus alglaadimine. Sünnivalud!?

Tuleb tunnustada Freespire ilusat disaini, teemat ja ikoone, samuti programme Lsongs (sarnaneb iTunesile) ja Lphoto, mis jätavad kogu süsteemist väga viimistletud mulje. CNR teenuse aastatasu on 20 dollarit, kuid 30 päeva saab seda tasuta testida. Hiljem saab samadest varamutest programme installida terminaliakna apt-get käsuga. Menüüdesse paigutatud programmidele saab CNR varamutest lisa tõmmata vastava alammenüü käsuga CNR More avanevat alammenüüst, kus on loetletud samasse kohta sobivaid lisaprogramme. Küllap määrab Freespire saatuse see, milliseks kujuneb edaspidi lisaprogrammide ja uuenduste allalaadimise praktika.

Kui eelistate KDE töölauda, inglise keelt ja olete valmis tasulise teenuse eest maksma, siis võib Freespire teile sobida. Tahate eesti keele tuge, värskemat tarkvara, tasuta programme ja uuendusi, siis peaks Kubuntu 6.06 paremini sobima, kuigi multimeediafailide vaatamiseks tuleb installida lisaprogramme.