Tegemist on Ümera lahingu 800. aastapäevale pühendatud etendusega, mis siiski erineb tavanäidendist. Pigem võib toimuvat nimetada publikut kaasavaks, vaatemänguliseks ja muusikaliseks ajalootunniks. Vaata ülejäänud fotosid SIIT.

Lavastaja, Viljandi Kultuuriakadeemia, lavakunstide osakonna juhataja Jaanika Juhanson ütles, et ehkki näidendis näeb ka Ümera lahingut kajastavaid võitlusstseene, ei ürita etendus pelgalt peegeldada toona, 800 aastat tagasi toimunut.

"See pole lahingu taaskehastamine rohkem või vähem elutruus vormis, vaid pigem lihtsal, kuid mitte lihtsustatud kujul ajalootund, kontsert- ja liikumiskava, mis tegeleb küsimustega: kuidas me mäletame oma ajalugu ning kuidas mäletada Ümera lahingut ja mida sellest mäletada? Ehk siis kandvaks teemaks on rahvuse ja rahvaste mälu vaadates Ümerale tänasest päevast," selgitas Juhanson.

Lavastaja ütles, etenduse sisu ei rõhu ühele tõele, vaid Ümera lahing mängitakse läbi, et aru saada ka endist, enda ühiskonnast ja keskkonnast siin ja praegu. "Ning ka publikul on selles oma oluline roll," lisas Juhanson.

Etendus toimus Viljandi lauluväljakul, publik istus laulukaare astmestikul ning Viljandi lauluväljaku väikese oru servadel ja ühel hetkel ka oru keskel.

Kontertetendusega "Henrik, Liivimaa kroonik ehk miks mäletada Ümerat?" on tegemist on kahetunnise muusikalise vaatemänguga Eesti muinasajaloo teemadel, aluseks Eesti ajaloolase Andrei Hvostovi näidend "Henrik". See on Ümera lahingu eel- ja järel-lugu, ajalooline taust ja selle käsitlused läbi Läti Henriku vaatepunkti, millele sekundeerivad või vastanduvad tänapäevased seisukohad.

Kandvat osa, Läti Henrikut kehastab Pärnu Endla näitleja Priit Loog. Teistes kesksetes osades on viis noort meesnäitlejat Cabaret Rhizome'ist - Ajjar Ausma, Anatoli Tafitšuk, Johannes Veski, Joonas Parve, Päär Pärenson ning 20 teatritudengit Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemiast. Muusikalist külge veavad liivi-eesti bänd Tulli Lum ja eesti bänd Oort. Läbivalt on kaasatud Sakala meeskoor.

Lavastaja: Jaanika Juhanson (TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, lavakunstide osakonna juhataja)

Teksti kirjutaja: Andrei Hvostov

Liikumisjuht/ koreograaf: Kardo Ojassalu (lõpetab sel kevadel TÜ VKA
koreograafina)

Valguskujundaja: Margus Vaigur (TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, Endla Teater)

Kujundaja: Merili Laur (lõpetab sel kevadel TÜ VKA butafoor-dekoraatorina)

Korraldusassistent: Kaur Kenk (TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia
kultuurikorralduse üliõpilane)

Osades:

Henrik, Liivimaa kroonik - Priit Loog (Endla Teater)

Johannes, eesti päritoluga Holmi liivlaste preester - Johannes Veski (Cabaret Rhizome)

Radislav, Rügeni slaavi päritoluga tulevane preester - Anatoli Tafitšuk (Cabaret Rhizome)

Bertold/ Pärtel, liivi vanema Kaupo poeg - Kait Kall (TÜ VKA)

Wane, liivi vanema Kaupo õepoeg - Ajjar Ausma (Cabaret Rhizome)

Lembitu, muistsete eestlaste vanem - Tõnis Niinemets (TÜ VKA)

Saarlane, muistne saarlane - Päär Pärenson (Cabaret Rhizome)

Johanna, vastne ristitu Raikkülast ja 13. sajandi küüditatu - Maili Metssalu (TÜ VKA)

Bertold, Mõõgavendade ordu Võnnu konvendi pealik - Madis Mäeorg (TÜ VKA)

Kaupo, liivlaste vanem; Rodolf; Vigbold jt orduliikmed, lätlased, liivlased, eestlased - Imre Õunapuu, Hendrik Vissel, Kait Kall, Kristian Põldma, Otto Kosk, Rait Õunapuu, Siim Sups, Vallo Kirs (TÜ VKA)

Maarjad, Jumalaema personifikatsioonid - Adeele Sepp, Katre Kaseleht, Katrin Kalma, Kirsti Villard, Klaudia Tiitsmaa, Liis Lindmaa, Loore Martma, Maaja Hallik, Maili Metssalu, Marika Palm, Saara Kadak (TÜ VKA)

Inimesed tänapäevast:

Saunamees, kirjamees ja poliitik - Joonas Parve (Cabaret Rhizome)

Kõnekirjutaja - Kirsti Villard (TÜ VKA)

Arheoloog - Liis Lindmaa (TÜ VKA)

Taarausulised, muinasusu taaskehastajad - Vallo Kirs, Katre Kaseleht (TÜ VKA)