Nimelt peab Tarand rikkumiseks seda, et paljud riigikogulased pildistasid ja jagasid sotsiaalmeedias oma täidetud valimissedeleid, valimiskomisjon aga sellele ei reageerinud.

"Andsin vabariigi valimiskomisjonisse vaide seoses presidendivalimiste riigikogus peetud voorude protseduuriliste reeglite ränkade rikkumistega, mis seisnes valimiste salajasuse nõude pilastamises. Seni kuni valimiskomisjon vaiet lahendab, senikaua lähen Tallinna halduskohtusse ja pöördun sinna esmase õiguskaitse saamiseks."

Esmast õiguskaitset soovib Tarand Tallinna halduskohtult taotleda kahes asjas: esiteks ja kiireloomuliselt on vaja teha valimiskomisjonile ettekirjutus mitte registreerida mittesalajastel valimistel registreerida presidendikandidaate valimiskogus. Neid on kaks: Mailis Reps ja Siim Kallas.

Teisena oli Tarandi sõnul küsitav, kas valimiskogus saab üldse presidendivalimisi korraldada. Nimelt kirjutas riigikogu asespiiker Helir-Valdor Seeder kirja, kus ta muretses salajasuse rikkumise pärast, kuid valimiskomisjoni vastus oli kokkuvõtlikult, et nemad ei saa salajasust tagada. "Millega omakorda on tõendatud, et riigikogus olid valimised ebaseaduslikud," täpsustas Tarand. "Oleme väga piinlikus olukorras, ning kujunemas on suisa situatsioon, kus Eesti Vabariigi presidendi valimistest on saamas demokraatia põhiprintsiipide jõhker rikkumine, mis on Euroopa Liidu liikmesriigile mõeldamatu ja väljakannatamatu olukord," täpsustas Tarand pöördumises.

Tarand nõuab mitte registreerida mittesalajastel valimistel esitatud kandidaate. Tarand leiab, et selle rikkumise tõttu peaks nii Mailis Reps kui ka Siim Kallas koguma neljapäevaks 21 toetushäält valimiskogus kandideerimiseks, nagu ka kõik teised kandidaadid, kes seal üles seatud soovivad olla. Tarand leiab, et olukord võib tunduda ülekohtune Keskerakonna kandidaadi Mailis Repsi suhtes, kelle poolt hääletanud järgisid salajaste hääletuste põhimõtet ega avalikustanud enda hääletussedelitel olnud infot.

"Ka Vabariigi Valimiskomisjonil on laupäevani aega konsulteerida nii tehniliste kui ka moraalsete lahenduste spetsialistidega nende tegevuste osas, mis aitaks ära hoida pildistamise ja sundpildistamise või muud valijameeste survestamiseks mõeldud ebademokraatlikud ilmingud ning kavandada valimispäevaks vastumeetmed ja need rakendada," teatas Tarand.