Orkaan Sandy laastas vahetult enne sealseid presidendivalimisi Ameerika Ühendriikide idarannikut. Üleöö tuli hakata otsima uusi lahendusi, sest murdunud puud, üleujutused ja muud tormikahjud takistasid inimestel hääletuskastide juurde pääsu.Tõsiselt kaaluti ka valimispäeva edasilükkamist, kuid hästiõlitatud masinavärgi peatamisest siiski loobuti.

Valimisjaoskonnad pandi tööle elektrigeneraatorite abil ja viidi vajadusel üle varuasukohtadesse, kuid veel mõni päev enne hääletamist oli USA riigipeavalimiste keskne küsimus hoopis see, kuidas saavad oma sõna sekka öelda need, kellel on kodumajast väljagi pääseda keeruline või kes looduskatastroofi tõttu hoopis evakueeritud.

New Jersey osariigi kuberner Chris Christie viis evakueeritutele sisse e-kirja või faksi abil hääletamise protseduuri. Isegi kui jätta kõrvale ilmsed turvariskid – identiteedivargus, rämpspostiga süsteemi umbe ajamine ja hääletamispettus – tõi see Ameerikas nii uudne lähenemine mitmeid probleeme. Näiteks raporteeris meedia, et ühes valimisjaoskonnas ei saanud e-kirjahääli lugeda, sest jaoskonna juhi elektrooniline postkast oli lihtlabaselt täis saanud. Ka juhtus, et inimesed ei saanud lihtsalt faksiga hakkama.

Eestis on muidugi erinevad E-eesti võimalused teinud elu palju lihtsamaks ning ameeriklaste võitlused tunduvad kohati lausa naeruväärsed. ID-kaardi, digi-ID või mobiil-ID abil võtab hääletamine mõne minuti. Just USA valimistest tulenevalt on maailma meedia sel sügisel Eestit korduvalt näiteks toonud kui riiki, kus e-valimised on edukalt juurdunud ja elektrooniliste valijate hulk on pidevas tõusutrendis. Niisuguse väite peamine alus on see, et meil on töötav ID-kaardil põhinev süsteem, mitte ei pea ohuolukorras asuma kahtlaseid lahendusi leiutama.

2011. aasta riigikogu valimistel andis oma hääle elektrooniliselt umbes iga kuues hääletaja. E-rahvaloendusel osales selle aasta alul pea kaks kolmandikku Eesti inimestest.

See võrdlus kinnitab – Eestil ei ole põhjust oma e-teenuste pärast häbi tunda. Kuid selleks, et ID-kaart töötaks arvutis sujuvalt nii igapäevaselt kui ka Sandy-sarnastes kriisiolukordades, on oluline, et ID-kaardi kasutajal on veebilehelt id.ee alla laaditud ID-kaardi tarkvara viimane versioon.

Kasulikku lisainfot:
Uusima ID-kaardi tarkvara saad alla laadida https://installer.id.ee/

Vabariigi valimiskomisjoni ülevaade e-hääletamise protsessist http://www.vvk.ee/valijale/e-haaletamine/

Ülevaade e-hääletajatest ja nende eelistustest http://www.vvk.ee/valijale/e-haaletamine/e-statistika/

Artikkel on valminud välisajakirjanduse põhjal.